Bara en vinnare: Barça

Messi stannar, för Xavis skull. Xavi blir garanterat Barças näste ”mister” men hur länge vi, och Messi, får vänta avgörs av Ronald Koeman. Och Henrik Larsson. Jag är med andra ord övertygad om att Messi inte heller lämnar till våren. Beslutet i går innebär att framtiden är ganska förutsägbar.

1. President Bartomeu sitter kvar och förlorar valet i mars.
2. Font, eventellt LaPorta, vinner valet.
3. Koeman måste lyckas till hundra procent – annars ryker han den 15 mars. Annars ryker han troligtvis efter säsongen. Hans enda chans är att ta hem ligan och CL. Och att Messi är nöjd.
4. För att göra Messi lycklig krävs underverk och eftersom Henrik Larsson ska vara anfallstränare har han nu indirekt fått en större roll i fotbollshistorien än han hade tidigare. Han ska göra Messi glad igen.
5. Bartomeu enda chans är ett perfekt Barça. Koeman vill rensa ut bland gamla icke-katalanska spelare. Koeman må vara pragmatisk holländare med en karriär i engelsk fotboll men han är en även legend i azulgrana – eller i den blekorange tröja han bar då hans frispark gav klubben första CL/EC-titeln. Koeman är inte van Gaal. Koeman kommer respektera klubbens traditioner av fantasifull anfallsfotboll. Det kommer vara lockande att vara mer cynisk för att vinna men då försvinner han snabbt, oavsett resultat. Koeman måste vinna och vinna med offensiv fotboll.
6. Bartomeu måste ge Koeman vad tränaren vill ha. Det kan innebära fler misslyckade miljardköp och långa kontrakt som kommer kosta Barça dyrt i många säsonger. Samtidigt pågår en polisutredning om ekonomiska oegentligheter. Jag tror den drivs här och nu för att misskreditera och få Bartomeu att ta timeout fram till valet

För ögonblicket finns det endast en säker vinnare av den Brexit som kallades Mexit. Det är på sätt och vis en himla tur att den med makten inte heter Boris utan Bartomeu. Alla de som ogillar Barça och den ekonomiska cirkus dagens toppfotboll är har frossat i klubben kaos och snara undergång. En epok har varit över, en era eroderad, enligt cyniska och läsargiriga rubriksättare. Kanske är det inte fullt så illa ändå. Fågel Fenix har i alla fall börjat flaxa med vingarna i boet. Kanske är det här början på något nytt och bättre. Forza Barça!


About this entry