Är Djuric och domare Strömbergsson helt ensamma om sina omdömen?

”SKANDAL” ropar nu de som försvarat den allsvenske rättsskiparen. De menar att HBK-aren Djuric brott är lika allvarligt, eller bagatellartat, som domarens och att avstängningarna ska vara lika.

Har undvikit att kommentera avstängningen fram till årsskiftet för jag tycker det är svårt (de fyra matcherna känns dock i paritet med brottet oavsett om Djuric är rasist eller inte). Är Strömbergsson rasist ska han inte döma allsvensk fotboll – hur kan man över huvud taget fälla en sådan kommentar i fall man inte är rasist? I fall vi struntar i den skyldiges arbete skulle nog ingen tveka – det är rasistiskt. Gör arbetet Strömbergssons yttrande mindre allvarligt? Nej, tvärtom. Men ett halvår…?

Det handlar om olika roller och ansvar. Djuric är ansvarig inför sig själv och sin klubb, och indirekt svensk fotboll förstås. En ledare har större ansvar och en domare måste alltid vara ett föredöme. Att Strömbergsson i en av flera förklaringar hävdar att det är något han som domare kan säga till målvakter i allmänhet, oavsett hudfärg, tycker jag visar på extremt dåligt omdöme. Att försvara domaren kommentar om att ”kasta bananer” med att ”Djurgårdare gör det” är märkligt. Menar Strömbergsson och hans försvarare att tifoprojekt med rasistiska och föraktfulla undertoner är normen?

En fb-god och vanligtvis mycket omdömesgill person företräder en mig motsatt uppfattning. Han är äldre före detta fotbollsspelare och bland hans fb-vänner som kommenterar tycker i princip alla att det är skandal. Däribland en gammal stjärngolfare som över huvud taget inte kan förstå att någon bryr sig. Går in på hans fb-sida och finner en rad inlägg som idiotförklarar både regeringen och dess tidigare integrationspolitik. Där är kommentarerna riktigt grova. Stjärngolfaren förlöjligar BLM – hans vänner hävdar att det är en marxistisk organisation och många menar att det endast finns ett sätt att stoppa BLM och vänstern: med vapen.

Ett klick bort alltså – där frodas rasism, hat och kvinnoförakt. Med tanke på den extremt starka kopplingen till idrottsrörelsen : vore det överraskande i fall fler elitidrottare, allsvenska fotbollsspelare, ledare och domare har samma åsikter som stjärngolfaren och dennes vänner? Och vad tänker RF i så fall göra. Slänga upp några grästrån i vinden för att se i vilken riktning den blåser?


About this entry