Finns det ovärdiga vinnare?

Att leda och kontrollera en svår bortamatch mot en av seriens huvudkonkurrenter i 89 minuter, släppa in ett oturligt mål, ta med sig en poäng mitt emellan två livsviktiga Europamatcher – det borde vara värt en hyllning.

Det är det inte i Sydsvenskan och jag förmodar då inte heller för läsarna av tidningens alltmer uttalade supporterjournalistik. Fotbollsexperten Max Wiman hävdar att MFF efter 1-1 i Norrköping inte är värdiga vinnare av allsvenskan.

Jag tycker inte enbart Wimans analys och slutsatser är fullkomligt felaktiga, jag förstår dem inte. Jag kan överhuvudtaget inte begripa hur man kan använda begreppet ”värdig” i relation till en serie. En serie är lång, just för att allt annat som tillfälligheter, otur, misstag inte ska få så stor betydelse. En enskild match borde kanske ha fått en annan utgång resultatmässigt men en serie är en serie – vinnaren är värdig. Alltid.

Om utgångspunkten är att MFF spelar i en egen serie som de bara kan förlora, att de är vinnare redan i praktiken – ja då kan man kanske tycka MFF är värdiga eller ovärdiga vinnare men Wiman skriver att inget lag just nu är ”värdiga” att vinna allsvenskan. Som om det fanns ett mått eller nivå på vad som är OK för vinnare och att Wiman vet exakt var den linjen ska dras mellan att vara värdig och ovärdig. Ska jag klä Wimans tankemödor och expertomdöme i fotbollstermer är det som om han sprang på en alltför lång boll, blev avvinkad efter att ha varit tio meter offside och ändå högljutt klagade på domslutet. Vi på läktaren skruvar lite på oss. Det är är nånstans mellan pinsamt och patetiskt.

Jag tror det är det här med resultat och prestation som spökar för honom, och många supportrar oavsett klubb. MFF kontrollerade matchen, gjorde vad som krävdes och släppte, förutom Erdal Rakip, inte till några chanser. Och skulle inte göra så. Tänk om de gått all in, gjort 5-0 och sedan torskar idag mot  Zagreb – vad hade då Wiman skrivit?

Även om MFF skulle förlora mot Häcken på söndag, fettorska mot HIF och spela uselt resten av matcherna i allsvenskan men ändå vara överst i tabellen den 6 december är de likväl värdiga vinnare.


About this entry