Två historiska sportsbragder samma söndag – och vi scrollar bara vidare

I fall världens genom tiderna främste tennisspelare och F1-förare samtidigt utropats hade det vält tidningskioskerna. Förr i tiden. Nu läser alla digitalt, vi översvämmas med sport och nyheter och allting annat som är gratis – Lewis Hamilton och Rafael Nadals prestationer förblir parenteser. För de flesta. 

Att vinna sin 13:e Parisseger, och nu har lika många Grand Slam-titlar som Roger Federer är förstås fantastiskt, för männen. Liksom att Lewis Hamilton har lika många GP-segrar som Michael Schumacher. Kvinnor kör inte F1 (även om några få excentriska undantag existerat). Vi ska inte relativisera alltför orättvist men F1 är en märklig värld som numera är mer en Mercedes-uppvisning än egentlig tävling. Jag tror absolut att förarna blivit skickligare på att köra de här datorerna på fyra hjul men dåtidens så kallade bilar krävde mycket mer av föraren vad gäller rent sportsliga prestationer. Och så körde de ihjäl sig vilket jag är glad för att vi slipper numera. F1 är ingen cirkus längre – det är en märklig företeelse som passar bäst, inte på banan, utan som spelkonsol. 

Tennisen har utvecklats lika mycket – men fysiskt. Dagens topp 500-rankade (för att nu också inrymma en svensk stjärna och miljonär) hade krossat Björn Borg. Lagom stenhård fysisk träning har gjort spelarna starkare och snabbare. Borg var seg, cynisk (annat ord för ”vinnarskalle”) och spelintelligent – likt en defensiv mittfältare i fotboll. Roger Federers fenomenala karriär är ett bevis på hur mycket fysiken betyder. Och bollsinnet. Nadal är överlägsen på grus men medelmåttig på andra underlag. För att jämföra underhållningsbranscherna borde Formel 1- förarna också köra rally och monstertruckar!

Tennis är liksom golf och ridning en kultursport kopplad till överklassen och de som vårdar bourgeoisie – tillskillnad ifrån Formel 1 tror jag fortfarande de sporterna lever och har hälsan om 25-30 år . 

Formel 1 är en total anakronism. Den levde, liksom proffsboxningen, på manlig flärd och dödsromantik. Antingen starkast och våldsammast eller snabbast. Virila män som gjorde det vi andra inte vågade (eller ville). Formel 1 är inte direkt miljövänlig, inte så genusjämställd och lever förmodligen vidare just på grund av den totala politiska okorrektheten. För allvarligt talat. med Mercedes och Lewis Hamilton är det inte ens spännande längre. Enbart ett oerhört exklusivt manligt vuxendagis som uppenbarligen säljer privatbilar, åtminstone Mercedes.


About this entry