Slaktarna från Århus

Nicolai Poulsen är fotbollsspelare i AGF från Århus. Han är inte slaktare. Men han är obehaglig.  

På journalfilmen kan man se slaktarna i lätt rödtonade vita förkläden, fullt yrkesutrustade med gigantiska knivar dinglande längs låret och i midjebältet, möta brevbärarna (utan cyklar) på fotbollsplanen.  Min kvinnas morfar var slaktare. När de invigde den nya idrottsplatsen i Svendborg (Høje Bøje) för 70 år sedan var ett filmteam där och förevigade den muntra bataljen. 

Det påminde lite om gårdagens Superligakamp. AGF hade bestämt att krossa FCK fysiskt. Poulsen har 27 gula de senaste två säsongerna i Superligan, plus då tre i år och ett rött i går. 

När den 18 årige unge forwardstalangen blir hårt tacklad av två AGF-are faller han, försöker ta sig upp och då kommer Poulsen. Han sätter knäet hårt i njurarna på den spröde FCK-aren. Långt från bollen. Efter 12 minuter. Otroligt nog plockar inte domaren fram det röda utan ger gult till Poulsen och FCK moraliske kapten Zonka Jörgensen för att denne försöker skydda sin lagkamrat Daramy. 

AGF fortsätter spela cyniskt. Två minuter senare går Bejamn Hvidt in och stämplar FCK:s spelfördelare Zeca rakt över vristen – väldigt sent. Enbart för att skada. Blir bara gult. FCK har tagit ledningen på straff redan i 6:e minuten och efter exakt en timme kan inte Poulsen hålla sig längre. 

Victor Fischer är en hatat spelare eftersom han lämnade AGF för FC Midtjylland som 15-åring (dock inte lika hatad i Århus som Jens Stage). Poulsen glidtacklar från sidan, petar undan bollen och när Fischer hoppar över sparkar Poulsen hårt på knäet. Det är en oerhört tydlig eftersläng som säkert glädjer många AGF-supportrar men hans lag förlorar matchen på det. Poulsen verkar helt oförstående. Det blir en lång palaver när han får sitt andra gula och både målvakten (Eskelinen är petad) och lagkaptenen tycker att det är värt att ta ett gult för att protestera mot det solklara andra gula som dessutom borde varit rött direkt.  

Dessutom plockar domaren ut en FCK:are tio minuter senare för något som borde gett FCK- frispark, inte ett andra gult. 

Det är en verkligt usel domare, 37-årige Mads–Kristoffer Kristofersen med några enstaka uppdrag i kval till EL och CL. Han snittar cirka fem gula per Superligakamp så han har uppenbarligen aldrig styr på spelarna utan dömer och kommunicerar enbart med korten. Det är tydligt att redan efter första incidenten tappar spelarna respekten för honom. Han blir en liten marionett, för makten.

Flera gånger leder AGF-arnas fula spel till stora infekterade gruppbråk med spelare som knuffas. Det är en match med 10 varningar och 2 röda som borde varit det dubbla i fall den spelats i Sverige. Dessutom tycker jag att cynismen i AGF-arnas agerande var tragisk, för att inte säga för djävlig. Att medvetet skada motståndare borde inte vara accepterat i skandinavisk fotboll. Varför domare Mads tycker det förstår jag uppriktigt sagt inte.  


About this entry