Den solkiga cykeln

Doktorn medger 18 av de 22 anklagelserna. Richard Freeman har under de tio åren engelska Team Sky, eller Ineos Grenadiers som de nu heter, dominerat sporten totalt gett injektioner på hotellrum, beställt testosteron till velodromen i Manchester och kan inte förklara vart alla journaler tagit vägen. Plus ett tiotal andra märkliga dopingmisstänkta frågetecken som doktorn inte kan redogöra för. 

Men bedyrade han, det var endast vitamininjektioner han gett. Varför de skulle ges på hotellrum, tvärtemot vad läkaretiken anser, kunde inte doktorn förklara. Han skyller på andra, medger att han tagit emot dyrbara presenter och ändrar ständigt sitt vittnesmål som det går att läsa om i The Guardian.  

Vueltan pågår, Girot och Touren, plus VM har just avslutats. Under den mest intensiva hösten i cykelhistorien utspelar sig även en sorglig teater i England. En medicinsk tribunal undersöker alla märkliga turer och brott mot läkaretiken. Det är dock inte internationella cykelförbundet, eller WADA – bara en nationell tribunal. De profilstarka, synnerligen verbala och sympatiska engelska cykelryttarna som vi beundrat i ett decennium verkar inte ha varit så rena och dopingfria som vi så gärna ville att de skulle ha varit. För samtidigt med förhören har stallet fått en professionell, kollektiv punka. Alla de åkarna i världsklass som vunnit så många lopp har plötsligt bara gelé i benen. Eller är mystiskt långtidsskadade eller har pensionerat sig: Bradley Wiggins, Mark Cavendish, Geraint Thomas, Chris Froome, Peter Kennaugh, Egan Bernal med flera, bland annat norska och svenska cyklister. Ingen är fälld, eller ens misstänkt men plötsligt kan man inte nämna deras namn utan att det ger en lite dålig smak, fadd smak i munnen. 


About this entry