”Brille” avgör

I ”Biffen”på Park-biografen som är granne med Österbro stadion och Parken. Var för övrigt den första upplagan av fotbollsfilmfestivalen SHOOT avhölls.

”Druk” är en stor filmsuccé. Den innehåller inte lika mycket fotboll som Tigers men filmen om Martin Bengtsson karriär och självmordsförsök som lagkapten i Inters Primavera-lag har bara visats på filmfestivaler i Rom och Sydkorea än.

Så jag ser istället dramakomedi-tragedin om fyra medelålders lärare som testar att alltid vara fulla på jobbet. Gymnastikläraren Tommy (tillika fotbollstränare förlorar).  

Genom att ha sprit i vattenflaskan kan han alltid vara full och knattelaget blir plötsligt oslagbara. Inte för att de dricker utanför att tränaren blir väldigt engagerad och känslosam. Han får dem till och med att före varje match sjunga nationalsången med högerhanden på klubbmärket. 

”Brille” kallas den minste och sämste killen för han har glasögon. Den är hans ensamstående mor som glömt vattenflaskan så han frågar om han får dricka ur tränarens flaska. Det är Brille som ingen vill ha i laget och som hellre står och håller Tommy hand än spelar. Och Tommy, som bara har en gammal hund där hemma, låter den lilla handen smyga sig in i sin.  

Brille känner faderlig trygghet, växer och avgör snyggt matchen och har samma målgest som Jon Dahl Tomasson. 

”Full”, eller ”Drucken” är titelns översättning. Det är en mycket bra film som jag inte vet när den kommer till Sverige men kommer gör den. Det är dessutom en väldigt bra början på en familjär diskussion om alkoholkonsumtion – bland skolelever, män och lärare. Det är en film om den danska, och mycket manliga drömmen om att alltid ha 0,5 promille alkohol i blodet i en vetenskaplig evidens-baserad granskning som går helt galet. 

I övrigt vandrade jag och Helle i går upp för den lokala slalombacken här i Köpenhamn – den är 88 höjdmeter och utgör taket på en ny avfallsanläggning – Amager Bakke.  Vi såg inte ett skit men det var få människor så det var en riktig säker och härlig Co-vid19-bestigning av ”Copenhill”.  


About this entry