Skyll inte på spelarna

61 procents bollinnehav, 14 avslut. Stirrar man på siffrorna ser det ut som om IFK Norrköping gjorde en bra match mot Elfsborg borta. Det finns säkert de som till och med tycker att den var spelmässigt OK men säg så här – IFK Norrköping i omgång 5 hade slagit IFK Norrköping i omgång 25 med tre, fyra mål, och Totte Nyman hade varit delaktig i samtliga (vilket jag skrev redan efter hemmamötet, 1-1, i femte omgången).

Hans betydelse för ett i övrigt ganska svagt och framförallt offensivt impotent lag kan inte överskattas. IFK ”står” och faller med ”Totte” Nyman.

Jag har inte räknat på det men ifall vi plockar bort alla de matcher som han tvingades spela trots att han var ur form och kroppen inte ville (det jag då kallade ”tomgång”) så har förmodligen IFK seriens bästa poängsnitt. 

Utan Tottes defensiva jobb och ”alternativa målsinne” ser IFK lika bleka ut som de gjorde i cupen i våras, det så kallade ”Slaka Snoka”. Mot Tvååker, Falkenberg med flera kunde konstatera att laget saknade andra forwards och framförallt en boxspelare. Att Pontus Almqvist är värd 37 miljoner utan Totte Nyman vid sin sida återstår att bevisa. Och Seads passningar blir impotenta ifall spelare som Levy och Castengren är adressaten. 

Om vi undantar forceringen sista tio då lagen bytte målchanser var Elfsborg väldigt överlägsna IFK. Jag tycker inte man ska klaga alltför mycket på enskilda spelare. De gör sitt bästa, de är helt enkelt inte bättre än så här. I en annan miljö. Omringade av bättre spelare kan de för otränade ögon se bättre ut fast de inte är det. 

Det mest tragiska är bristen på forwards och Jens lite tvångsmässiga val att spela med vänsterback fanns det aldrig funnits någon. 

Jo, Binaku är vänsterback men han håller inte i allsvenskan. Krogh Gerson har kostat många poäng och Bergmann Johannisson kommer aldrig mer spela vänsterback för en tränare eller manager som inte har denna tvångsmässiga, lite traumatiska relation till en fyrbackslinje. 

Ifall man inte roterar tillräckligt, nyckelspelare går skadade eller tvingas spela när de borde vila. När man säljer spelare på positioner där det inte finns ersättare, när man binder upp sig vid en formation man inte har spelare för – då är det i första hand inte spelarna som ska betygsättas och hånas utan ledningen. 

Jag väljer att kalla den ledningen för vem som bär ansvar för vad vet jag inte. Till dess försvar ska sägas att Linus Hallenius såg bra ut i första inhoppet och att han var utmärkt i Sundsvall. Men man kan även flika in att alla offensiva köp och lån under Jens regim har haft fruktansvärt långa inskolningsperioder och helt enkelt inte fått förtroende. Både Sead och Jordan satt på bänken många månader (i Jordans fall en hel säsong) innan de fick tränarens förtroende.  Med tanke på det var jag naiv när jag trodde att Linus ålder och erfarenhet skulle överbygga inskolningen. 

Jag tycker IFK misslyckats eftersom det teoretiskt fanns möjligheter att bli överlägsen tvåa. Det bästa med den här misslyckade säsongen, oavsett ifall IFK blir tvåa eller sjua, är att klubben har pengar att fylla igen hålen med. Fast då krävs det kanske en annan tränare?  


About this entry