I FCK ”ender” en bisarr tränarkarriär

På FC Köpenhamns verkligen omfattande danska WIKI-sida står fortfarande Ståle Solbakken som tränare. Två dygn efter att Jess Thorups startat jobbet. Alla upptänkliga fakta om klubbens korta historia och otaliga spelare tas upp men där finns som annars brukligt är inget om tidigare tränare. Där är en hänvisning – den sidan uppdaterades senast år 2017. För mig är detta typiskt FCK/Don Ø – en klubb som drivs av allt annat än tränare.  

Jess Thorup, en 50-årig f d medelmåttlig, lång gammaldags center har fått Ståles jobb. Thorup fick i september sparken efter två säsonger i Gent. Varefter konkurrenterna i Genk signade honom den 24 september. Den 4 oktober fick Ståle sparken. Thorup ledde Genk till tre segrar och två oavgjorda innan han på lördagen berättade att han omedelbart lämnade den belgiska toppklubben för FCK. 

Många märkligheter. Det finns fler. Vilken 42-åring tar ett så oglamoröst jobb som tränare för U-21-landslag? Jo de som antingen är alltför gamla och trötta för elitseniorer eller de som inte är tillräckligt attraktiva. Så Jess Thorups tränarkarriär framstår alltmer som inte enbart märklig utan närmast bisarr. Han började som assisterande i Esbjerg, fick hoppa in när huvudtränaren fick sparken och blev sedan assisterande igen – trots att han var 41 år gammal och redan varit huvudtränare en säsong, i samma klubb. Det påminner väldigt mycket om Allan Kuhns karriär. Förutom då de belgiska toppjobben. 

Varför det tog FCK nästan fyra veckor att övertala honom vet vi inte men det troliga är att han tackat nej, att FCK försökt få Jon Dahl Tomasson misslyckats och så till sist har FCK kommit med ett desperat bud Thorup inte kunde motstå. 

Thorup är också ett anmärkningsvärt namn för han passar inte alls i kravprofilen: inget FCK-DNA. En forwardfilosofi, en ganska annorlunda, inte fullt så äregirig fotbollstränare.  

Blir spännande att se hur länge han får vara kvar i FCK. Och vad hans kontraktsbrott innebär för kommande klubbars förtroende. 

Ps Allan Kuhn gick arbetslös i två år efter att ha fått sparken av MFF. Så fick han chansen i lilla Hobro, förvaltade den inte och har nu återigen gått två år som tränare till förfogande.  


About this entry