Allsvensk demens?

Tipsextrafavoriter från 1970-talet dör ofta i förtid, drabbade av demens. Nobby Stiles avled för några dagar sedan, Bobby Charlton kom ut i helgen, brorsan Jackie Charlton dog i förtid drabbad av samma sorts hjärnskador som samlas i diagnosen demens. 

Gruppen är förfärande stor. Jag läste om det redan i When Saturday Comes på 1990-talet. Engelska domstolar har nu erkänt fotbollsstjärnornas demens som en arbetsmiljöskada. Det finns enligt mig en överrepresentation av mittbackar och centrar bland de drabbade men det direkta orsakssammanhanget är inte helt klarlagt. Att ständigt nicka bollar, som var stenhårda på grund av väta och lera, är förmodligen huvudorsaken. Att Chelseamålvakten Peter Bonetti ofta nämns i gruppen verkar märkligt. Förmodligen hade hans demens helt andra, icke-fotbollsrelaterade, orsaker.    

Jag har inte uppfattat att problemet är lika stort i andra länder. Gerd Müller, den lille bayerske boxkungen, är hårt drabbad men annars saknas spelare på kontinenten. Kanske är en av orsakerna att man på de brittiska öarna slog fler inlägg och höjdbollar på grund av de usla planernas kondition? Dessutom skapade det grogrund för ett mycket luftbaserat spel, även de få tider på året då man spelade fotboll under normala väderleksvillkor. 

Nordiska och svenska spelare borde också vara relativt drabbade eftersom vi spelade, eller åtminstone tränade, på vintern då bollarna verkligen var stenhårda. Och då vinter fortfarande var vinter. Med minusgrader. Dessutom var en del bollar, även på den här sidan millennieskiftet, verkligen hårda och dåliga. Det fanns till exempel en japansk fotboll ännu runt säsongen 2010 som var Trelleborgs fotbollsmärke (”betalda bollpartner”) och som var så hård att Viktor Noring och de andra TFF-målvakterna undvek den eftersom de skadade sig på de bowlinglika bollkloten.  

I Sverige är det ingen som pratar om demens bland fotbollsspelare. Jag tror den nyligen avlidne Agne Simonsson led av det men det eventuella sambandet tog ingen upp. Jag har inte sett någon skriva om det i Sverige och när jag tar upp problemet i fb-gruppen med ett par hundra fotbollshistoriker så är det tre, fyra stycken som över huvudtaget regerar. De nämner bara tipsextrafavoriter och andra utländska kändisar, trots att man fråga var just svenska fotbollsspelare med demensdiagnos. Man kan tycka att just fotbollshistoriker borde bry sig om sånt här men uppenbarligen är gruppen av nästan uteslutande äldre män alltför upptagen med statistik och kompletta laguppställningar för att bry sig. Eller så tycker de inte det har med fotboll att göra. Eller så lider kanske även de av demens och alltmer tilltagande minnesluckor?

Vad jag menar är att många människor drabbas av demens och orsakerna sällan är fastställda. Dessutom glöms ofta gamla fotbollsspelare och idrottare bort och vi påminns först om deras existens när de avslutas, det vill säga när de dör. Det är ett sorgligt faktum som säkert påverkat oviljan att fastställa sambandet mellan vissa sorters elitidrott och livshotande hjärnskador.  

I sammanhanget måste man även erkänna att det är ett stort och tragiskt problem att de som drabbas av demens blir mindre kommunikativa och även ofta skäms för sin sjukdoms konsekvenser. Vi borde få vara stolta över dem, istället skäms de och försvinner från offentligheten. Men det borde grävas i före detta svenska elitfotbollsspelare och diagnosen demens.   


About this entry