Alltför bra för allsvenskan

Efter tre avsparkar på nio minuter lyckades Sirius äntligen få kontroll på bollen på Malmö FF:s planhalva. De två extra avsparkarna var i underkant. Den höga pressen resulterade i massor av bollerövringar. MFF började klacka sig fram till avslut direkt efter 1-0. Trean kom först efter en kvart och då hade man redan kunnat gjort fem, sex, sju mål. MFF såg ut att vara minst en spelare mer på plan. Hade allsvenskan riskerat bli en målskillnadsaffär och koncentrationen bättre i avsluten hade MFF kunnat göra tvåsiffrigt före pausen. 

Sirius tvingades ställa upp med sin andremålvakt men hans fötter var inte sämre än ordinarie Lukas Jonssons. OK, inte mycket sämre – dribblingsraiderna var spektakulära. Dplay förklarade krossen med att ”Sirius var ur form”. Istället var det en konsekvens av tre ting som tränare Jon Dahl Tomasson tillfört. Mot ett konstgräslag som inte behärskade och bemästrade det tröga, långsamma höstunderlaget samtidigt som de vägrade rensa och bara sparka i väg bollen. Det är troligt att det är en ung tränare, och före detta mittfältares övermod som bidrog till den katastrofala inledningen.

De tre detaljerna bakom triumfen:

Den överlägsna fysiken i alla närkamper. 

Löpandet utan boll i pressen som minimerar antalet uppspelsmöjligheter. 

Koordineringen. Ibland är MFF:s höga press så väl scenograferad att man tror sig se sex, sju dansare på en scen som alla agerar efter strikt regi. 

Detta leder fram till bollerövringar där ett tillslag är legio. Det går alltför snabbt för allsvenska motståndare. På naturgräs. 2-0 var typiskt för att spelare med bra teknik får tid att avsluta. De behöver inte lägga bollen tillrätta, eller skjuta hårt för passningens kvalité utgör, indirekt, det första tillslaget nu överflödiga tillslaget. Dessutom ser det så underbart enkelt ut.

I början av säsongen hade jag synpunkter på uppställningen 4-2-3-1. Det är rätt ointressant när spelet i princip enbart föregår på en och samma planhalva. Jag vill nog påstå att MFF de första nio minuterna spelade 2-7-1. 

Jag tror inte något lag varit så här spelmässigt överlägset i allsvenskan sedan IFK Göteborg var som allra bäst för ungefär 35 år sedan. 


About this entry