Målskytt och karriärhotande knäskada i samma debut

Brøndbys Blas Rivero gick på moln i 70 minuter. Det kommande året kommer han hoppa fram på kryckor. Den 22-årige vänsterbacken och landslagsspelaren för Paraguay debuterade i söndags i Superligan för sin nya klubb med att göra 1-0 efter 20 minuter. 50 minuter senare stötte han ihop med en OB-spelare och såväl bakre korsbandet som inre ledbandet slets av. Det innebär vanligtvis att man väntar med korsbandskirurgin tills det inre ledbandet fått full styrka – cirka tre månader- och sedan opererar man korsbandet. Troligtvis tar det 10-12 månader innan Blas Rivero kan spela match igen – risken att han inte återfår samma styrka, rörlighet och elitkapacitet är dessvärre större än ifall endast bakre korsbandet slitits av.

Läser samtidigt i The Guardian om hur fotbollen, och andra lagsporter på elitnivå, drabbas av allt fler allvarliga skador. Dels beror det på att idrotterna blir snabbare, tuffare och mer fysiskt krävande. Dels på grund av att man spelar många matcher och kroppen aldrig hinner vila och återhämta sig. Den intervjuade läkaren slår fast att antalet allvarliga skador på fotbollsspelare under och efter EM sommaren 2021 kommer öka dramatiskt.

Förklaringen till de många matcherna och de överlånga säsongerna heter pengar. Ju fler matcher desto större inkomster för spelare, klubbar och förbund. Vilket är de enda orsaken till att Danmark och Sverige till varje pris vill spela en absurd och hårt Covid-19-smittat vänskapsmatch i morgon. För närvarande är 21 danska spelare och ledare drabbade på ena eller andra viset. Det börjar likna det landslag av amatörspelare från division 2 och 3 som representerade Danmark för några år sedan.


About this entry