Heja Norge!

Som första landslag i Europa har vårt grannland tagit konsekvenserna av Covid-19. Hälsomyndigheterna sa att de inte skulle åka. Ansvarige ministern sa att de själva fick bestämma men att de bröt mot lagen i fall de flög till Rumänien och spelade i Nations League. 

Det finns 38 norska kommuner som inte haft ett enda Covid-19-fall över huvud taget. Inga smittade, inga dödsoffer. Däremot har en andra våg träffat framförallt Oslo hårt och restriktionerna är tuffa. Jämfört med Sverige är de stenhårda. Därav den inställda fotbollsmatchen. Norge rapporterar 145 nya fall per 100 000 inv. Sverige 551. Och då testar man betydligt mer i Norge än i Sverige. Därav skillnaderna i dödsfall 6100 mot 518. Det betydligt trängre och knökfulla Danmark har 750 dödsoffer. I våra grannländer inför man restriktioner med omedelbar verkan. I Stockholm ska krogarna tillämpa någon slags avvänjningsmodell och stänga från kl 22, först från nästa fredag.  Har ni inte märkt det än så är jag inte helt övertygad om framgångarna med den laissez-faire-attityd till covid-19-modell som råder i vår svenska huvudstad. 

En representant för norska förbundet säger nu att de är ”jättebesvikna” och räknar upp en rad fruktansvärda konsekvenser som Norge herrfotbollslag nu riskerar drabbas av: som att ersätta Rumänien ekonomiskt (indirekt de globala TV-jättar och spelbolag som tjänar pengar på NL) och UEFA. Även det moraliska ansvaret att inte få förlora ännu en match inför alla landslagssupportrar i var by och hytte anförs som en negativ aspekt av den inställda matchen.  

Andra oväntade konsekvenser av den norska modellen (ur DN): 

”De två sista veckorna i oktober har det inrapporterats hälften så många fall av andra smittsamma sjukdomar än corona jömfört med samma period förra året, visar ny statistik från norska Folkehelseinstituttet skriver NRK. 

Orsakerna till minskningen är flera och vissa kan kopplas till råden för coronapandemin, som handtvätt och social distansering. En tredjedel av nedgången förklaras med minskat resande. 

Mat- och vattenburna sjukdomar har minskat med 65 procent. Blod och sexuellt överförbara infektioner har minskat med 64 procent.

Men FHI tror också att det finns en underrapportering av andra smittsamma sjukdomar som inte hinner testas på grund av trycket på coronatestningen. 

Samtidigt visar siffrorna en ökning bland sjukdomar relaterade till friluftsliv. I toppen finns bland annat Cryptosporidium, en parasit som kan ge diarré, Borrelia och fästingburen encefalit TBE. 

Den enda gruppen som har legat stabilt under pandemin är sjukdomar förorsakade av resistenta bakterier.”


About this entry