Simningens #metoo/ Byken i bassängen?

Varför bottnar inte moral och anständighet i simförbund?

Svensk simning skakades för ca tio år sedan om avslöjande om allvarliga övergrepp. Det var både sexuella övergrepp och demoniska tränare som misshandlade barn och ungdomar både fysiskt och psykiskt. Det mest chokerande var tystnadskulturen. Trots många larm valde förbundet att ignorera signalerna, och skriken.

I vintras skakades dansk simning av samma sak. Bara mer utbredd, och på yppersta elitnivå. Förbundstränarna under många år, Mark Regan och Paulus Wildeboer, mobbade, hotade och kränkte landslagssimmare kontinuerligt under många år utan att förbundet regerade. 

Ätstörning, svält och depressioner var vardag. Bland annat led Danmarks mest kända simmerska, OS-guldmedaljören Jeanette Ottesen,  av detta. Till och med den förbundsanställda dietisten slog larm. Förbundet lyssnade inte. Detta pågick under över tio år och simförbundet valde att bagatellisera eller titta åt ett annat håll. Först 15 år efter det startat, och på den danska motsvarigheten till RF:s otvetydiga krav, började utredningen.  

Det var en dokumentärfilm, Svømmestjerner – Under øverflødeb” (Simstjärnor – Under ytan”) som blev avgörande för att ”byken” kastades i bassängen. Det ligger två trailers på Facebook. S(jälva filmen finns på dr.dk men det krävs danskt id för att se den).

Kanske tyckte man att guldet och framgångarna var beviset på att man lyckades – oavsett hur de unga människorna själva uppfattade idrotten och hälsan. 

Så till slut, tidigt i våras, tvingades Pia Holmen avgå. Efter 20 år som högst ansvarig för danska elitsimning. I veckan blev hon istället utnämnd till vie ordförande i Europeiska simförbundet (LEN). Tack var en kampanj av samma förbund som till slut funnit henne totalt olämplig att leda dansk simning. Hon leder också bansimningens kommitté med 12 ledamöter. 

Danska simmare protesterar. Hur är det med svenska förbundet, och indirekt svenska simmare? Röstade de för Pia Holmens kandidatur och i så fall varför? Har man inget lärt av skandalerna? 


About this entry