Usel svensk talangutveckling

Det har länge lutat betänkligt. I går, i Pisa, föll Roland Nilssons stolta U-21-landslaget slutligen samman. I svensk media var det rubricerat som final – IRL blir Sverige troligtvis endast fyra i gruppen. När man var tvungna att vinna, teoretiskt. Italien kunde ha gjort åtta, nio mål ifall skärpan funnits.  

Nu kan det naturligtvis inte enbart vara den nyss flyktade Roland Nilssons fel. Men något har gått helt galet de senaste säsongerna. Janne Andersson har i princip alltid haft det äldsta laget och de äldsta trupperna. Oavsett sammanhang. 

Om den genanta förändringen vittnade insatsen i Bröndby i förra veckan. Då gick ett relativt ungdomsinriktat Sverige ut och mötte ett betydligt yngre Danmark och fick storstryk. Petter Wettergrens defensiva, destruktiva taktik blev hånad i dansk media men den bidrog till att resultatet inte såg alltför jävligt ut. På pappret.  

Jag tycker det antyder att krisen är betydligt större än den har verkat. När man mönstrar ett ungt lag och utgångspunkten är att hålla siffrorna nere. Jag förstår helt enkelt inte hur man ska utveckla starka, självständiga herrfotbollsspelare genom att minimera riskerna och skadorna på anseendet. Sjukdomsinsikten, efter att ha blivit ännu ett av offren för Roland Nilssons CV, verkar usel. Lika usel som utvecklingen.  Årets U-19 blev inte av. I senaste U-19 orkade Sverige endast med att besegra San Marino. Med 2-1 efter ett självmål. Sverige var inte ens med i gruppspelet med 28 lag och självklart inte heller i slutspelet, dit Norge tog sig.  

Den enkla jämförelsen är dock med Danmark, samma granne vars A-lag i går spelade final i A-gruppen mot Belgien. Deras U-21 lag, i princip de som lekte med Sverige i Brøndby, vann sin grupp obesegrade.  Norges lovande generation spelade i A-landslaget så U-21 föll mot Holland och Portugal – vilket ändå är ganska hedersamt jämfört med att komma långt efter Italien och Irland, och Island. 

Svensk talangutveckling, det vill säga förbundet, borde sätta sig ned och diskutera vad som gått så fruktansvärt fel. För det är där det ligger, tror jag – inte ute bland klubbarna. Det är inte enbart förbundskaptenernas kompetens och Janne Anderssons övertro på gamla spelare som orsakat krisen.


About this entry