Ny tränare – det är den tiden på året

Hur många av de 08-klubbar som inte tar sig från allsvenskan till Europa kommer behålla sina tränare? Eftersom troligtvis ingen av de tre gör det ”på naturlig väg” återstår ett härligt ”cuprace” till våren. Med minst en ny tränare, tror jag. 

Samtidigt är inget av de relativa fiaskon som klubbarna gjort orsakade av tränaren. Fast det är lättare att låta tränaren gå än att ifrågasätta sin egen insats och arbetsprestation. Tror Bosse Andersson låter allting hålla på ytterligare en halv säsong men sett till det faktum att de regerande mästarna satsade så hårt på nya, dyra spelare är årets säsong ett praktfiasko. 

AIK handlade om att Norling inte fick resurser och att Bartosz Grzelak har fått allt vad han pekat på av gamla etablerade, och dyra spelare. Det saknas fortfarande en toppmålvakt och en målskytt. Tror inte att Bartosz är mannen att återupprätta AIK:s heder. 

Det var inte Stefan Billborn som värvade Paulinho. Den 34-årige spelaren som symboliserar Bajens ”implodering” har dessutom ett år kvar på kontraktet. Jag lurar på om inte MFF:s Daniel Bäckströms flytt till Stockholm innebär att han tar över Stefans jobb? För David är så pass duktig att han utan vidare kunnat göra det. Det är på sätt och vis tråkigt att Daniel inte är ansvarig tränare i morgon när ”hans” lag möts. Ett mått på Daniels kapacitet är att Coronadrabbade Jon D T inte tog över en vän och dansk hjälptränare förra vintern – det hade i princip alla andra gjort. 

En annan dansk tränare som sitter i en sorts karantän är Lyngbys Christian Nielsen. I veckan fick han en boll i huvudet på träningen vilket gav en allvarlig hjärnskakning. Så tränaren satt hemma i går kväll och såg sitt lag spela 1-1 hemma i bottenfinalen i Superligan mot Horsens. De två har inte vunnit en enda match än, efter nio omgångar. Jag har en liten öm yta i mitt fotbollshjärta för de ”Kongeblå”, från en välmående förort norr om Köpenhamn.  Klubben har fostrat många duktiga landslagsspelare men ingen av de riktigt stora danska stjärnorna, ifall vi inte räknar den mångsidige, Sebastian Larsson-like, Klaus Berggren och hans tid i Roma som ”stor”.  Men Kasper Hjulmand, den så hyllade danske landslagstränaren, började som seniortränaren här efter en spelarkarriär som slutade vid 26 års ålder och sju knäoperationer.  

En annan märklig tränarkarusell är Marcus Lantz avsked. Jag förmodar att det handlade om resurser. Marcus vill utveckla, minkfarmarna och de andra avelssponsorerna i styrelsen sa nej. Man ligger lågt på Lister, väldigt lågt. 

Skulle Marcus kunna ta över Hammarby? Nja, varför inte. Men kan han åstadkomma något annat än Stefan? Nja. Hammarby måste vara ett av de två, tre mest attraktiva tränarjobben 2021, jämsides med IFK Norrköping. Ifall nu Jens inte fortsätter. Men det gör han kanske ändå. Vad vi vet är att Peter Hunt nu har pengar nog att värva ett större namn som kanske kan utveckla klubben ytterligare. Under alla omständigheter tror jag inte att Marucs hamnar där. Jag kan tänka mig att Norrköping, eller Hammarby, vill ha Olof Mellberg, ifall HIF åker ut. I så fall vore det perfekt med Marcus tillbaka på Olympia.  


About this entry