Michael Oliver och mutanklagelserna

Fotbollsdomare, och speciellt engelska domare, står över alla anklagelser. De är inte felfria men anses med lite kryptiskt logik alltid kunna gå att lita på: som om engelsmän var speciellt rättvisa och omutliga. 

Så har vi 35 årige Michael Oliver. Hans karriär var spikrak. Från debuten i EPL som den yngste någonsin och fram till returmötet i CL-kvartsfinalen mellan Juve och Real Madrid i april 2018. Juve ledde 3-0 men Madrid behövde bara ett bortamål. I 97:e gav han Madrid en väldigt tveksam straff.  Den 40-årige lagkapten Buffon protesterade och visades ut så Cristiano Ronaldo kunde ta Madrid vidare. 

Sedan dess har han inte fått några stora internationella uppdrag.  Vilket kanske kan tyckas märkligt eftersom han anses vara en av Europas allra bästa domare och med i UEFAs grupp av ”elitdomare”.

En möjlig förklaring är Olivers återfall. I går försökte göra samma sak igen – att avgöra en match på tilläggstid genom en rad tveksamma, oförklarliga domslut som alla går mot det ena laget. 

Brighton ledde sensationellt 2-1 borta mot Aston Villa. 

Det började med att Trézéguet satte armbågen på halsen på Veltman. Holländaren föll ihop och Aston Villa stjärna med dålig självkontroll, Jack Grealish gick fram, tog tag i Veltmann tröja och drog bryskt upp honom. Båda tilltagen var otvetydliga och borde gett varningar. Oliver viftade bort båda, trots att det var tydligt i de VAR-repriser han uppenbarligen inte ville se. 

En minut senare visade han ut den unge, lille snabbe Tariq Lamptey för att denne eventuellt rör eller gör en stämpelliknande rörelse när två spelare sträcker sig efter en lös boll. Kanske var det frispark men under alla omständigheter absolut inte något som kan ge ett andra gult. Samma sak här. Oliver vägrar se VAR. 

Frisparken är överlång, tas ned av Trézéguet som försöker dribbla Solly March. March sätter ut ett ben och bryter bollbanan. Foten träffar därefter lätt på fransmannens smalben och denne faller teatraliskt. Michael Oliver är säker på sin sak. 

Efter en lång, lång diskussion i headsetet, går Oliver till slut bort och tittar på VAR-repriserna. Och ändrar domslutet till nedsläpp. Med en blick av stål och utan att visa några som helst känslor. 

För mig råder det ingen tvekan om att Oliver ville Aston Villa skulle kvittera. Fyra så fatala och tydligt felaktiga beslut på rad inom två minuter går inte att diskutera bort. Ifall detta orsakades av en a. lite pervers önskan om konfrontation och maktdemonstration b. att han tyckte AV borde få en poäng med sig eller c. att det också var pengar inblandade, vet jag naturligtvis inte. Bara att Michael Oliver är en engelsk domare vi inte kan lita på. Det verkar som om UEFA kommit fram till samma slutsats. 


About this entry