Messi och Guardiola

När storklubbar går dåligt sparkar de tränarna. Man City var många gånger bättre än Mourinhos supercyniska Spurs men Citys stjärnor spelade var för sig. Peps taktik, rörelse utan boll, var noll. Alla stod och tittade på medan lagkamraten försökte. Så gör Ederson, en av världens fem bästa målvakter, två stora misstag och så förlorar Man City, igen. 

Barça dominerade stort borta mot serieledarna men på tilläggstid i första gör den comebackande, världens kanske allra bäste målvakt Ter Stegen, en totalt misslyckad utrusning, nästan till halva plan. Barça förlorar, igen. 

Ter Stegen trodde han kunde hjälpa lagkamraterna med att ta större ansvar och bryta 25 meter utanför straffområdet. Edersson hade samma ambition att agera libero när Spurs slog långa bollar över Man Citys osäkra högst stående mittbackar. Men han ångrade sig och hamnade på ”mellis”, i ”no målvakts land”.   

Messi var relativt anonym mot Atletico – det mest uppseendeväckande var att laget som aldrig gör mål med huvudet hade sina tre farligaste chanser just på nickar. Varav två borde suttit. Lägg till Piques knäskadad och Ansu Fatis och du har en klubb som förmodligen inte finner sig själv förrän i mars, april då en ny president är vald. Koeman får sparken och Xavi tar jobbet. Men orkar Messi verkligen vänta så länge? 

Man Citys stora mål har flera säsonger varit att vinna CL. i andra fall ligan. I det perspektivet har en av världens två, tre bästa tränare misslyckats. Varför han fick ett nytt långt kontrakt i veckan är för att Messi ska lockas över om lite drygt en månad. Kommer det lyckas? 

Pep Guardiola är en frispråkig, ärlig människa vars favoklubb naturligtvis är Barça. Så han sa att han hoppades att Messi avslutar karriären där den började. Men han vägrade gissa hur det går – bara att hans önskan som culé är att Messi stannar. 

Jag tror Messi stannar. Å andra sidan kan Man City erbjuda en miljard eller så i lön. Oavsett vilket – det är två klubbar i kris. Det vore vackert i fall Messi blir kvar men Xavi kommer då ha krav på omedelbar framgång. Utan Messi kommer Barça att börja bygga om, från grunden. Innerst inne tror jag det är vad Xavi önskar – att själv få skapa det nya Barça utan kraven från det förflutna tung hängande på hans smala axlar. 

Om en dryg månad, efter den garanterat konstigaste december vi någonsin upplevt, vet vi mer.  


About this entry