Falkenberg borde vara tacksamma

Ifall man sätter båda händerna i motståndarens ryggslut och trycker till precis när denne ska gå upp i en nickduell i straffområdet – och domaren står tre meter därifrån. Då tycker jag man i första hand ska rannsaka sig själv, inte klaga och gnälla på att domaren blåser straff. 

Ifall man ska försvara mot bollförande spelare vid straffpunkten och man bara lägger armarna om midjan och bröstet för att sedan  bara hålla och hänga i motståndaren, länge, utan att röra fötterna  – med domaren som närmaste vittne. Då tycker jag man i första hand ska rannsaka sig själv, inte klaga, gnälla på domaren.

Sedan fick IFK Norrköping en tredje straff inom loppet av 13 minuter i första halvlek som inte ens de elva arma offren som representerar Falkenberg FotbollsFörening kunde protestera emot. 

Jag tycker 28-årige domartalangen Adam Lagebäck gör helt rätt. Det går inte att undvika att blåsa tre straffar, även om de flesta kollegor hade fegat ut och friat. Adam har till och med så pass stor pondus att han ignorerar felaktiga avvinkningar av överambitiösa assisterande. Det syns att han har Jonas Eriksson som mentor. Adam Ladebäck är den svenska fotbollsrättvisas stora och nästan enda hopp en säsong då de allsvenska domarna gjort sin sämsta säsong i modern tid. 

Vad de patetiska spelarna och ledarna i Falkenberg (och två i begynnelsen djupt förvirrade ca 170 cm långa före detta huvudspelskungar vid mikrofonerna i dplay ) inte nämner är att FFF dessutom borde haft minst ett gult och ett rött kort emot sig men att Adam väljer att fria istället för att döma enligt regelboken. 

Med ett gult kort för straff tycker Grégoire Arniot att han kan kasta sig in med båda benen strax utanför straffområdet. Det är en oerhört våldsam provocerande tackling för det ska 100 av 100 gånger vara gult kort. Minst gult. Men fransmannen var så frustrerad att han hellre ville bli offer, utvisad och sänka sin klubb än stå för sitt brott. 

I en inläggssituation vid första stolpen kastar sig Gustaf Nilsson sig fram efter bollen men är två meter från den. Det enda han träffar med fotsulan är Henrik Castegrens fotled, som nu är allvarligt skadad. Castegren linkar omedelbart av, Nilssons stämpling som ute på plan hade gett rött direkt klarar sig utan vidare påföljder. 

Både borde varit avstängda i ödesmatchen mot Helsingborg men får nu spela. Falkenberg borde inte gnälla utan tacka Adam Ladebäck för hans alltför förlåtande domarnivå. Och överlägsna intellekt. 

Varför Falkenberg axlar offerrollen direkt är för att många av Ladebäcks kollegor har struntat i att Falkenberg satt knuffar och fasthållningar i system. Det är en del av deras fotboll, deras varumärke. Jag kommer inte sakna dem i allsvenskan. 


About this entry