MFF dubbelt så bra på hybridgräs

Sydsvenskans rubrik antyder orättvisor: ”MFF bara hälften så bra på konstgräs”. Jag skulle vända på ”statistiksteken” och påstå att MFF är bättre på konstgräs, än SDS hävdar. Deras siffror är intressanta, men inte speciellt övertygande. De har räknat fram att MFF spelat 20 matcher på gräs: 14 segrar, 6 oavgjorda, 0 förluster och 8 på konstgräs: 2 segrar, 3 oavgjorda, 3 förluster. Poängsnittet 2,4 mot 1,2. 

– Att vi tränar på konstgräs dagen före match ger ingenting. Alla konstgräsen är annorlunda. Du kommer ändå inte att träna på samma som du kommer att spela på, säger Jon Dahl Tomasson, till SDS.

I ekvationen måste vi räkna in hemmaplansfavören – av de 20 gräsmatcherna har 14 spelats på MFF:s alldeles egen hybrid. Den motståndarna inte är vana vid. Räknar vi rättvist bort dem är siffrorna lite annorlunda. På hemmahybriden har MFF 10 segrar och 4 oavgjorda, cirka 2,5 poäng per match.  På 14 bortamatcher 6 segrar, 5 oavgjorda och 3 förluster d v s cirka 1,6 poäng. Oavsett underlag.  

MFF har förlorat borta mot Elfsborg, Örebro och Djurgården – och har spelat oavgjort mot Häcken, Norrköping och Hammarby. Förlusterna har alltså kommit på konstgräs mot de lag som f n v har tabellplaceringarna 2,3 och 8. Oavgjort mot lag nr 4,5 och 6. Två av årets allra bästa prestationer kom för övrigt på Tele2 Arenas plastgräs. Så MFF trivs bättre på konstgräs, än vad Ola Toivonen gör. Det avgörande för poängen är med ndra ord kvalitén på motståndarna, inte underlaget. 

Dessutom tål det att påpekas att MFF nu spelar en passningsorienterad ”dansk” fotboll i hög fart som verkligen gynnas av konstgräs. Det är bara det att hybridgräset ger MFF än större fördelar, än att bara vara bäst alltså.   


About this entry