Bra bok om brott, bröder och brottning

Martin Lidberg trycker med all kraft upp lillebror Jimmy mot väggen i trappuppgången. De två brottarbröderna står öga mot öga, med var sitt grepp om den andres kläder och överarmar. Hoten och förolämpningarna studsar mellan dem på centimeters avstånd. 

Tio år tidigare hade de stått ungefär likadant, fast i trikåer, och utan förolämpningar. På en oansenlig finsk brottarmatta i en match som indirekt gällde en plats i OS i Aten. Jimmy tog sig ur storebrors grepp och vann OS-platsen, bara för att bli bortdömd i själva OS. Tvekampen i trappuppgången slutar med att båda förlorar. Först kärleken, sedan självbilden men först när de även förlorat fadern (och hans svek) släpper hatet greppet om deras hjärtan. 

Det här är en berättelse av bibliska dimensioner, från Farsta. Alla ingredienser för en bra film finns redan på plats. I förlagan mördar storebrodern lillebror för att fadern/ Gud tagit emot Abels offergåva men inte Kains.  

Det är en bok där bröderna tar vartannat grepp om verkligheten, sådan den såg ut för dem med en far vars fullt utvecklade alkoholism och spelmissbruk krossade familjen. Här skymtar olika maffiagrupperingar, våld, utpressning. Hot är legio, bredvid lyx parad med stenhårt brottarträning i sunkiga källarutrymmen. Plus den form av moral som visar sig i att ständigt bli berövad segern på mattan av korrumperade pampar och mutade domare. Rättvisan, oavsett om det är på mattan eller i Farsta är ständigt nerdömd i parterr. 

”Brottarbröder – en fight för livet” (förlag Mondial) är skriven av Theodor Lundgren. Han gör det bra. Språket helt OK, dramaturgin väl balanserad i förhållande till epiken.  Theodor berättar med handkamera: nervigt nära, lite skakande och en jävla massa känslor som inte riktigt kommer ut mer än på brottarmattan, eller i den där trappuppgången i Gamla Stan. Det har blivit en spännande, väldigt annorlunda bok om en bror, brott, brottning och faderskärlek med förhinder. 


About this entry