Regnbågsinspirerad regelbok

Ett kort är blott ett kort men i fall det är blått betyder det trubbel. Har helt missat att handbollsvärlden sedan 2016 utökat sitt juridiska färgspektrum med ett kort som inte enbart är rött utan innebär utvisning med eventuell avstängning. Tycker det borde varit svart, eller brunt. Vore tacksam ifall någon kan förklara färgvalet eftersom de flesta handbollsgolv just är blåa. Är det i den kontexten: ”du är golvad!” färgvalet ska ses?

Inte oväntat kom den kraftiga domarreaktionen i en match mellan Kroatien och Serbien. I handbolls-EM för damer i danska Kolding. Kroatien tappade matchen, blev frustrerade och ville markera grov nationalism och självständighet. Andrea Simara blir säkert hyllad i hemlandet…

Blått kort liknar VAR så till vida att man tar till extern hjälp för att skipa rättvisa. Själv tycker jag blått är fel eftersom det alltid borde finnas en högre instans som efter slutsignalen läser domarrapporter, granskar farligt spel och då fattar beslut om eventuell påföljd. Om kortet är rött eller blått påverkar inte pågående match och är med andra ord oväsentligt. Det skall väl snarare ses som en varning till spelarna att inte bruka alltför mycket våld som kan leda till allvarliga skador.  Men hat och nationalism är svårt att stävja, även på handbollsplanen…   


About this entry