Allsvenskans startelva 2020

Kriterier: 3-4-3 för att serien saknar bra centerbackar och är mittfältsöverlastad. Idag är ofta 2/3 av ”elvan” mittfältare i en eller annan form. Det är också den positionen där konkurrensen i ett internationellt perspektiv är som tuffast: en mittfältare i allsvenskan är antingen inte tillräckligt snabb eller alltför gammal. Allra sämst nivå håller allsvenskans anfallare. Att just de ALLTID blir Månadens spelare officiellt är en lustig, lätt absurt fotbollsjournalistisk anakronism. 

Pontus Dahlberg – alla verkar tycka han är bäst men eftersom han bara spelat 14 matcher så är han alltså likväl inte bäst…

Mikael Lustig – finns många bra alternativ som högerback men Lustig är ändå en nivå bättre än konkurrenterna. Speciellt i en trebackslinje. 

Anel Ahmedhodzic – det är stor mittbacksbrist i allsvenskan. Den ende med klass, Erik Berg, har valt att trappa ned på sitt alldeles eget sätt. Anel saknar erfarenhet vilket resulterat i en del baklängesmål och felaktiga val utanför planen men på planen är potentialen överlägsen. Ganska snabb, bra defensiv huvudspelare, passningarna är OK och glidtacklingarna/smidigheten av hög CL-klass. 

Martin Olsson – oavsett om han är mittback eller vänsterback, hel eller halvskadad. Inte lika snabb längre men läser spelet fantastiskt och den magiska vänsterfotens inlägg är fortfarande av hög EPL-klass. 

Sebastian Larsson – En ledare på många sätt förutom att vara kapten. Springer mest i serien, slår de bästa frisparkarna, är en grym en-mot-en-spelare när ytorna är begränsade. 

AC – konstruktiv, effektiv avslutare, överlägsen teknik i högt tempo. Bäst!  

Simon Olsson – En yngre AC-kopia utan samma auktoritet. Men mer attityd. Kommer nå längre än Vinterlandslaget. 

Jo Inge Berget – allsvenskans bästa attityd. Samtidigt avslutare, kommer med def-garanti.

Ola Toivonen – klokast och högst spelintelligens trots tung kropp och 34 år. Det går inte så snabbt utan boll men det räcker långt här. 

Totte Nyman – Kunde blivit 30 men vinner ändå skytteligan, avstannande. Spelat halvskadad halva säsongen. Otroligt lojal utan boll. Årets Berg-prisvinnare.

Sead Haksabanovic – bästa första åtta omgångarna. Sedan gick Peking in i väggen. Jens började experimentera med Sead centralt och till höger och det blev bara pannkaka, på skitsur mjölk. Ingen är bättre en mot en – blott Anel har samma högre potential. Given i allsvenska elvan trots en mellansäsong i ett oroligt Norrköping. Borde byta klubb, eller tränare. 

På bänken: Isak Pettersson, Eric Larsson, Joseph Okumu, Alhassan Yusuf, Jesper Karlsson, Gustav Ludwigsson.


About this entry