För att vinna måste du först våga misslyckas
Bredd är en bok om hur man blir bäst. Den handlar inte enbart om sport men utgångspunkten är de två motpolerna Tiger Woods och Roger Federer. Golfaren tränade hårt redan som 2-åring. Roger slutade med tennis och testade andra sporter säsongerna innan han blev senior. ”BREDD – därför lyckas generalisterna i en specialiserad värld” (Volante) fortsätter med Nobelpristagare (som nästan alla är passionerade amatörer vad gäller olika kulturuttryck eller så är de ute och löper varje dag) och århundradets mest framgångsrika uppfinnare, forskare och företagare. Det gemensamma draget är ”Federer”. Nördar/specialister är duktiga på en enda sak eller ett ämne men upptäcker aldrig de avgörande sammanhangen och kan aldrig tolka de oväntade associationerna. För att uttrycka det mer rationellt: att bli bäst är en smal sak ifall man har tillräcklig bredd.
Edison var en av tidernas främste uppfinnare men hade också tusentals misslyckade patent. Pasteur började forska först när han misslyckats som konstnär. Van Gogh misslyckades med allt, plus ett tiotal olika yrkeskarriärer innan han började måla, som terapi. Hans ansågs vara en usel konstnär och sålde i princip aldrig något. Einsteins teorier, som världen år 2020 är baserad på skulle idag aldrig få ett enda stipendium eller ett forskningsbidrag – inte ens om han orkade författa en ansökan. Eller. Speciellt inte om han hade författat en forskningsansökan om det krökta rummet eller att tiden går olika fort beroende på gravitationen.
Det är inte vägen som är målet men är målet att bli bäst är det säkrast att ta en rejäl omväg. Vilket för oss in på det här med toppning. I startelvan i VM 2018 var det bara Sebastian Larsson som spelat i P15-landslaget. Det beryktade Halmstadslägret som ligger till grund för det första landslaget bojkottas av allt fler distrikt eftersom allt fler börjar fatta att de som är tidigt specialiserade, och födda tidigt på året, inte innebär att de är bäst lämpade att bli framgångsrika fotbollsspelare. Zlatan blev stor talang först när han var 19 år, Henrik Larssons genombrott i Division 1 södra var som 21-åring. Ola Toivonen platsade inte i Värmlands distriktslag som 15-åring. Tre exempel på killar som inte specialiserade sig, var nära att lägga av för att de exkluderades och fått långa och fantastiska karriärer.
Toppa inte alltför tidigt… …eller överfört i samhällsbyggande – utan mångfald går civilisationen under.
Jag skulle till och med vilja överföra tanken om bredd till fysisk träning och all annan idrott. Det är bredden som skapar toppen, även individuellt. Och då menar jag inte antalet utövare utan just mentalt. Ta backhoppning. I slutet av 1980-talet dominerade Norge och Finland sporten. Tiotusentals ungdomar, fantastiska backar i nästan varje stad, massor av förbundsutbildade, heltidsanställd tränare. Så sitter det en liten kille med epilepsi i mitten av Lappland där Koskullskulle är närmsta tätort. Det enda som fanns att göra var backhoppning men Janne var så kass att han inte ens orkade hålla ihop skidorna i hoppet. De gled ständigt isär och ju mer de gled isär desto längre hoppade Janne – vilket till slut fick honom att inse en av aerodynamikens grundprinciper. V-stilen blir hårt kritiserad av alla men förbundspamparna lyckades inte förbjuda den. Däremot mobbades han av domarna som gav honom lägre stilpoäng men eftersom han hoppade så mycket längre än alla andra vann han ändå Världscupen. Till slut gick alla över till V-stilen (och Janne hade svårt att ta sig in bland de 50:e bästa i Världscupen) , liksom folk började ta skridskoskär med skidorna, gick över till plast e t c. En av de bästa exemplen på motsatsen var Björn Borgs försök att göra comeback med sitt träracket. Plötsligt var ikonen på bara några säsonger förvandlad till patetisk pajas för att han inte vågade släppa taget om sin gamla racket.
David Epsteins förra titeln, om sportgener, var en av 2010-talet tre bästa sportböcker. Globalt. Alltså är författaren varken specialist på gener eller framgångsmetodik men han är väldigt nyfiken och bra på att skriva böcker om föremålen för nyfikenheten. Han vet var han ska leta, hur han ska leta, vilka han ska fråga och frågar han tillräckligt många så hittar han till och med de totalt oväntade svar som gör böckerna extra intressanta. Men han missade Janne Boklöv, och Zlatan…
About this entry
You’re currently reading “För att vinna måste du först våga misslyckas,” an entry on Maxtiotår
- Publicerad:
- december 17, 2020 / 07:04
- Kategori:
- Avvikande spelmönster, Backhoppning, Elitamatörer, Fysiologi, Glädje, Idrottsfilosofi, Importer, Intelligens, Konst, Litteratur, Människor, Mångfald, misstag, Mod, Träning, Ungdomsidrott, Uppfinningar, Zlatan
- Etiketter:
- Bredd, David Epstein, Einstein, Janne Boklöv, Nobelpristagare, P15-landslaget, Rogere Federer, Tiger Woods, Träning, Van Gogh, Volante, Zlatan
No comments yet
Jump to comment form | comment rss [?] | trackback uri [?]