Allsvenskans bästa herrmålvakter 2020

  1. Pontus Dahlberg – Den huvudsakliga anledningen till att Häcken tog sig ut i Europa. Några fullständigt makalösa dubbel- och trippelparader kryddar säsongen. Hans smidighet är av hög CL-klass. 
  • Isak Pettersson  – Hållit ungefär samma klass som åren då han rankats etta men tvingats släppa in fler mål eftersom uteförsvaret höll chockande låg kvalité.  Liten försämring just på grund av det – en virrigt, dåligt markerande  backlinje och mittfältare utan defensivt tänk. Bästa fötterna? 
  • Johan Dahlin – Gick mot sin jämnaste säsong på länge när ryggen sa stopp. Inte listans smidigaste men i förhållande till vikt och ålder anmärkningsvärt rörlig och reaktionssnabb. Framförallt var han trygg och ledde en ganska orutinerad och i början av säsongen ganska vilsen backlinje med många reserver. Underbar speluppfattning. 
  • Tim Rönning – Extremt smidig och reaktionssnabb med tanke på längden. Inte alltid rätt position men det kompenseras av just räckvidden. Kan utveckla både modet och fötterna.  
  • Anders Lindegaard – Hade svårt den första halva säsongen efter många år med lite tävlingsfotboll. Överraskade stort i år. Inte enbart som målskytt. Visade ledaregenskaper och verkade växa mentalt av detta. Var modigare, smidigare och hade garanterat hållit HIF kvar i allsvenskan ifall han fått vara hel. 
  • Peter Abrahamsson  – Lite ojämn i inledningen, förmodligen på grund av att det plottrades i backlinjen men återfann sedan tryggheten. 
  • Oscar Jansson –  Hade sin jämnaste och stabilaste säsong sedan återkomsten från Spurs. Gjorde några spektakulära TV-räddningar vilket premierades med utmärkelsen bäst i serien.  
  • PK Bråtveit – Det märktes att DIF-ledningen mobbade honom. Norrmannen ville och försökte ta mer ansvar än han borde ha gjort. Resulterade i flera missförstånd och utespelarnas misstro. Ändå en så pass bra målvakt att han under normala förhållanden är topp 5 i serien. 
  • Marko Johansson – Vig, följsam men inte riktigt testad på grund av MFF:s överlägsenhet. Kan ibland se lite nonchalant, nästan arrogant ut med bollen. Var väldigt duktig i Mjällby och det är detta som betyget huvudsakligen vilar på. 
  • 10. Carljohan Eriksson – Inledde säsongen, blev petad och fick komma tillbaka på nåder. När finnen väl blev varm i handskarna visade han ett fantastiskt mod, utmärkt positionering plus spelförståelse. Den ojämnhet som gör att han blott hamnar tia kan bero på en orutinerad, extremt låg  backlinje som ofta, rent bokstavligt, stod i vägen för honom.  

En ”nära-startelvan-upplevelse”: Ali Keita, Anestis, Viktor Noring, John Ousted och Jakob Hausgaard, 

Kriterier: Att målvakten stått tillräckligt många matcher, mot bra motstånd så man kan avgöra vilken klass han har. Om det sedan är 10 eller 30 spelar ingen roll men det är naturligtvis bättre med fler än färre matcher.


About this entry