Litet julevangelium

För ett drygt ett halvår sedan premiärspelade Rikard Norlings allsvenska AIK på ett öde Friends.  Glädjetjuten och ångestskriken ekade över arenan i ett märkligt, andra omgångens ackompanjemang. I halvtid ledde IFK Norrköping med 4-0. Det var i underkant. Jens Gustafsson hade sett att Norlings chansning med ett gäng tonåringar och man-man-försvar inte funkade. Totte Nyman bara flyttade på sin markerare och tog bollen mot mål. Ytorna var enorma, förnedringen än större. Det gjorde nästan ont att se AIK och Rikard Norling. 

Varför han gjorde på detta viset? Jo han hade inte fått några pengar att köpa nya spelare och mer eller mindre tvingades matcha tonåringar, många på en och samma gång. Det dröjde en månad och sedan fick han sparken och en ny tränare fick allting han pekade på – pengar var plötsligt inget problem för sportchefen. 

Så kvällen före julafton nås vi av beskedet att Rikard är IFK:s nye tränare. Han i vars svartgula kista Norrköping slog den första stora spiken. Nu återuppstår han som julklapp. Med blåvita band runt paketet. 

Förutsättningarna är goda. Massor av pengar och en trupp som i princip endst saknar en två mittbackar, en forward och en målvakt. Förutsatt att man spelar med tre- eller tvåbackslinje som Norling inte är främmande för.  

IFK Norrköping blir spännande nästa år. AIK blir det troligtvis inte. Ett duktigt gäng överbetalda spelare vars bäst-före-datum gick ut för tre, fyra år sedan. Om nu inte de unga spelarna blir kvar och kan integreras med en  mindre akut agenda. 

Ser verkligen fram emot mötet IFK-AIK nästa år. Tills dess, God Jul allesammans och glöm inte hålla säkerhetsavstånd, inte enbart till AIK:s enväldige sportchef.


About this entry