Den rättvisaste (och jämnaste) allsvenskan genom tiderna
Tyckte ni Malmö FF var överlägsna? Att det rent ut av var rättvist att skåningarna vann? Jo fast inte sedan 2012 har ett lag vunnit serien på så få poäng (Elfsborg). Inte sedan urminnes tider har ett lag kommit tvåa på lätt patetiska 51 poäng. Elfsborgs poängskörd räcker normalt sätt till en femte, sjätte och stundom endast sjunde plats i allsvenskans sluttabell. Lika så ska man nästan inte kunna komma sist på 24 poäng. Senast en jumbo hade så många poäng var BP år 2010. Så Covid-19 gjorde serien jämnare. Var den därmed även rättvisare?
Vad rättvisan består av i den VAR-lösa herrallsvenska fotboll kan diskuteras. Fem byten sägs vara orättvist för att det i teorin gynnar de som har råd med många bra spelare. Logistiska och ekonomiska realiteter tvingade Östersund att åka buss många timmar till varje match. Vädret gör att de ofta får träna inomhus. Är det rättvist? De har dessutom begränsade publik- och reklamintäkter i sin relativt fattiga, avsides liggande landsdel. Det samma kan förstås sägas, i teorin, om laget från en annan gammal del av Danmark, landets fattigaste, supersydliga kommun Malmö. Det allra mest orättvisa verkar dock en helt annan sak vara – publikstödet.
Nu är det inte troligt att Östersund skulle ha 15 – 20 000 vilt sjungande supportrar från det norrländska inlandet även om de hade en arena för det. Faktum är att om Covid-19 visar en enda sak så är det storpublikens påverkan på målgörandet och poängsamlandet. På hemmaplan.
De lag som påverkades minst, ja rent ut av hade en orättvis fördel av de öde läktarna var Elfsborg och Häcken. Häcken är rätt naturligt. Landets näst rikaste klubb har nästan varje år minst hemmapublik och låter istället ungdomsidrotten finansiera elitverksamheten. År 2019 var de endast det principiellt hemlösa Eskilstuna som lyckades locka färre att se fotboll. Det är helt OK och rättvist, enligt allsvensk fotbollsmoral.
Elfsborg var visserligen 8:a i publikligan 2019 men siffran är pinsam för ett lag av den kvalitén i en stad av Borås storlek: 5823 allvarsamma vittnen i genomsnitt. I mitten av Fotbollssverige. Det var t ex endast 2000 mer än Häcken och Falkenberg fick ihop. Och i fall man räknar publik även på bortaplan så var Elfsborg mest ointressanta, enbart Eskilstuna lyckades dra ett par hundra färre, i genomsnitt på bortaplan. Med andra ord så är Elfsborg det lag som i förhållande till förutsättningarna (upptagningsområde, kultur, konkurrens ekonomi, framgångar i modern tid e t c) drar i särklass minst publik i allsvenskan. Med andra ord den minst publikberoende.
År 2020 var Elfsborg den framgångsrikaste klubben på bortaplan med 25 poäng på 15 matcher. Man gjorde sammanlagt 49 mål i år mot 44 i fjol. Häcken gjorde också 44 mål i fjol och 45 i år.
För de lag som verkligen har både publik och stöd betydde 2020 en katastrof. Hammarby med ganska exakt f y r a gånger så stor hemmapublik som Elfsborg gick från 75 till 47 mål, från 65 till 41 poäng och poängtappet på hemmaplan var t o m större än målbortfallet: från 41 av 45 poäng till ynka 21. Det innebär att man gick ifrån att vara bästa hemmalaget till det relativt sämsta.
AIK, tvåa i poängligan med t r e gånger så stor publik som Elfsborg gick från 47 till 30 mål och från 62 till 41 poäng (från 35 till 20 på hemmaplan). Djurgården, med två och en halv gång så stor publik som Elfsborg gjorde inte så många färre mål, 48 mot 53 men man samlade bara ihop 48 poäng mot 65 segeråret 2019. Deras poängtapp på hemmaplan var inte heller så stort, från 33 till 25 pinnar.
Jag skrev att Hammarby var relativt sämst – än sämre hemma var Kalmar, Östersund och Blåvitt som alla tog mellan 35 och 50 % fler poäng på borta- än hemmaplan säsongen då vi alla skulle undvika onödiga, kollektiva resor.
Så var den jämnaste allsvenskan ett resultat av att den var rättvis, eller tvärtom. Eller är begreppet rättvisa och elitfotboll totalt omöjliga storheter? I teorin ska alla ha identiska förutsättningar. Det innebär lika stor (eller liten) publik, ungefär samma reseavstånd, budget e t c. Det låter orealistiskt eftersom europeisk fotboll är så totalt kommersialiserad och i händerna på en slags lagidrottens oblyga riskkapitalister. Fast i fall världens största/mest framgångsrika ligor (de amerikanska NBA, MLB, NFL och NHL) klarar av att vara så rättvisa att de t o m mest är att likna vid socialism – varför kan inte svensk och europeisk elitfotboll vara bara lite mindre orättvis? Så att Häcken, eller till och med Elfsborg, kan ta hem Champions League?
Det finns en stor risk, eller chans, att stor del av allsvenskan 2021 spelas inför tomma eller mer öde och tysta läktare än vanligtvis. Innebär det att Häcken och Elfsborg kan utmana Malmö FF och guldet?
About this entry
You’re currently reading “Den rättvisaste (och jämnaste) allsvenskan genom tiderna,” an entry on Maxtiotår
- Publicerad:
- december 28, 2020 / 06:01
- Kategori:
- AIK, Allsvenskan, analys, Östdanskidentiteten, Östersund, Östersunds FK, Corona, Danmark, DIF, Ekonomi, Elfsborg, Hammarby, Häcken, Hemma/bortaplan, Idrott och moral, Malmö, Mål, MFF, Publiksiffror, Statistik
- Etiketter:
- AIK, allsvenskan, Champions League, Covid-19, Djurgården, Elfsborg, Hammarby, Häcken, Hemma/Borta, Jämnhet, Malmö FF, mål, poäng, Publik, Rättvisa, sm-guld, Statistik
No comments yet
Jump to comment form | comment rss [?] | trackback uri [?]