Varför så tyst om Kinas sportsterror?

Kina ska bli bäst. Till varje pris. De tolererar inget annat. Taktiken är att gå direkt på person. Här är två aktuella exempel: 

Röda Rockets var länge Kinas eget NBA-lag. Tack vare att de gav mediokre centern Yao Ming alltför många minuter. Houston bjöds ofta in till vänskapsmatcher, linnena sålde guld. Så råkade General Manager Daryl Morey i oktober 2019, medan de var på besök i Hongkong, twittra en hyllning till demonstranterna: ”Kämpa för frihet. Stå upp för Hongkong”. Omedelbart började kineser, helt spontant påstods det, bränna linnena på gator, inför fotografer.

Kinesiska staten var kränkt. Kina krävde att twittraren omedelbart avskedades. Stora delar av ligan, bland annat Houstons ägare Tilman Fertitta, tog avstånd från Moreys uttalande. Morey tog timeout och bytte inför den här säsongen, till Philadelphia 76:ers. Denna säsong visar statliga kinesiska TV-kanalen Tencent inga matcher med vare sig Houston eller Philadelphia. Det påminner ganska exakt om president Trumps twitterterror då han lyckades få den under nationalsången knästående NFL-spelaren Colin Kaepernick bannlyst och arbetslös. Det knästående som nu idrottare över hela världen solidariserar sig med genom BLM.  

29-årige simmaren Sun Yang har aldrig fallit på knä. Han har vunnit en rad VM- och OS-guld. Alla djupt kontroversiella och föraktade av resten av världens simmare. Dels för att den kinesiske folkhjälten varit dopingavstängd, dels för att han inte visat några ödmjuka, ångersamma sidor utan istället försökt uppvisa så mycket arrogans som över huvud taget är möjligt. 

Den senaste dopingaffären startade med att ett finländskt team från dopingbyrån WADA knackade på för drygt två år sedan hemma hos Sun Yang. Han vägrade först att lämna prover. Sedan gick han med att lämna men lät en av livvakterna slå sönder resultaten. Det internationella simförbundet har visat stor förståelse för Sun Yangs agerande. Till simmarnas stora frustration. Till slut hamnade målet i sportens högsta domstol CAS, i Schweiz. Sun Yang dömdes till åtta års avstängning eftersom han i CAS och WADA:s ögon är en återfallsförbrytare. Strax före jul upphävde en civil schweizisk domstol avstängningen eftersom en av de tre CAS-domarna, en f d italiensk utrikesminister, en gång kritiserat Kina för dess normaliserande djurplågeri. På twitter. Nu fick Yangs amerikanska advokater domstolen att upphäva domen för att CAS-domaren kan anses ha förutfattade meningar om Kina och då inte är rättvis och objektiv utan ”rasist”.  

Så gör Kina. Obegränsade resurser. Långsinthet, förakt, arrogans och skrämseltaktik är en effektiv vinnarcocktail när man har makten. Fallet Morey handlar inte enbart om yttrandefrihet och fängslade demokratidemonstranter. Fallet Sun Yang handlar i huvudsak inte om en dopinghaverist och enskild fuskare. Det handlar om världsidrottens värdegrunder, moral och framtid. Jag tycker man ska välja sida. 

Det är lätt att göra för en liten svensk bloggare men uppenbarligen svårare för svenska sportjournalister som verkar rätt ointresserade av den kinesiska taktiken. Förutom några menlösa nyhetstexter. Fast kanske gör de det på twitter istället för i tidningen? Eller så väntar de kanske bara på att en idrottare från Svedala ska drabbas?  Eller vidhåller de sin uppfattning att man inte ska blanda ihop idrott och politik.


About this entry