Kvinnor och ledarskap (ur ett kritiskt elitidrottsperspektiv)

Becky Hammons blev i natt den första kvinna att coacha ett NBA-lag. Headcoach Pops skickades upp på läktaren och så var ”Coach” plötsligt en kvinna. Den gamle, radikale Pops i Spurs har f ö en annan kvinna i coachstaben (gamla stjärnguarden Therese Wheaterspoon) och alltid minst en inkvoteras europé. Pops må vara gammal och vresig men han symboliserar framtiden ur de flesta andra perspektiv.  

Det handlar om respekt, och mod. Inget annat. Varför ska inte en kvinna kunna lära sig lika mycket om fotbollstaktik, träning och pedagogik, psykologi som män när kvinnor presterar väl så bra i alla andra sammanhang i samhället där kraven på dessa färdigheter är höga, betydligt högre än i elitidrotten. 

Hade jag varit allsvensk herrfotbollsledare i dag hade jag sett till att plocka in en modig tjej i ledarstaben. Omedelbart. Det måste finnas tjejer som har lika stor tränarpotential som killar. Det gäller bara att ge dem chansen istället för att fastna i det damallsvenska träsk som styrs av ett gäng mediokra män. Som tränare, som ordförande och som sponsorer. Skandalen med Göteborgs FC visar tydligt två saker: A. Damallsvenskan är på många sätt ett skämt när sånt här kan inträffa. Och B. det är ett starkt stöd för medlemsstyrda föreningar. Och C. Förhoppningsvis är det en väckarklocka för svensk damfotbollsdagis – det är dags att växa upp, sluta bygga sitt brand kring offerrollen och börja bli lite professionella nu! Höj rösten, ställ krav och framförallt, öka träningen.  Det går inte att träna som glada elitmotionärer när man ska sälja sig som professionella.   


About this entry