Nyårsönskan angående IFK Norrköping

Det är den tiden på året. Allting är fortfarande möjligt. Vi ligger i soffan, lätt bakfulla och fantiserar om framgångar och kanske en hämtpizza även till kvällsmat. Allt är ganska silly. IFK Norrköping ska försöka bli Malmö FF:s utmanare. Man har pengar, en ny bra, odogmatisk tränare och ambitioner att resa ut i Europa regelbundet. Saknas: ett par tre, fyra spelare. Här kommer några förslag på de som kan göra IFK till ett lag med guldvittring.   

Målvakt: Isak Pettersson marknadsvärde har sjunkit trots att han är en bättre målvakt i dag jämfört med ett år sedan. Han vill vidare i karriären, tveksamt om det är läge. Borde skriva ett tvåårskontrakt med option att lämna om ett år. Dessutom släpper Norlings lag in få mål – ytterligare en anledning att stanna och konsolidera och öka marknadsvärdet. Men då måste det in bra backar. Alternativ är Kristoffer Nordfeldt som är bänkad i Turkiet. Kontraktet går ut 30 juni, en vecka efter han fyllt 32. Billig, stabil och ett alternativ nu när PK Bråtveit försvann till Groningen. Vill man ha en annan norsk landslagsmålvakt är Sten Grytebyst i FCK ett bra tips. Bäste målvakt i danska Superligan innan Karl Johan petade honom. 31-åri gen har tröttnat på bänken – är inte intressant i övriga Europa, vill ta chansen och ha ett par tre bra säsonger till.  Men har också två år kvar på kontraktet. Jag är svag för Andreas Linde i Molde men han blir nog kvar där, om inte Maths kan locka över honom.  

Backar: Sex backar under kontrakt varav endast en har potential att vara startspelare våren 2021. Dagerståhl borde ges samma möjlighet som Isak. Eric Smith köpas loss, eventuellt lånas på nytt och göra om till startande mittback. Om den tredje ska vara Linus Wahlquist eller inte låter jag vara osagt. Jag är övertygad om att Norling lockar över den kontraktslöse Alexander Milosevic. Martin Olsson vore ett fynd ifall han inte stannar i Helsingborg. Jag hoppas jag aldrig får se Lars Krogh Gerson eller som back igen. Jag vill påstå att Jens absolut aldrig fick grepp om det här efter att Ante Johansson försvann. För de misstag Jens gjorde härrör nästan alla från hans oförmåga att värdera spelares backpotential.  

Mittfältare: Finns tre, kanske fyra med Ishaq. Fast jag vill hellre se Sead slippa alibiförsvara. Å andra sidan skulle det innebära att IFK spelade 3-4-3 och det är jag osäker på om Norling vill. Men Levi eller Gerson till höger, en Fransson med balansuppgift , plus IBJ skulle funka men det saknas en till vänster. Martin Olsson skulle kunna ha den rollen framför tre mittbackar.  Eller var en av tre mittbackar. Men det finns massor av dugliga mittfältare lite över allt. Skulle jag endast nämna en konstruktiv innermittfältare efter Thern så skulle det vara Samuel Gustafson i Cremonese. Jo han spelar regelbundet men i ett lag som kan vara på väg ur Serie B. Samuel har talang för en svenskt A-landslagstrupp till EM. Har han ambitionen? I så fall borde Norrköping vara en lockande framtid. För övrigt är Robert Lundström också kontraktslös för att nu nämna en av Norlings gamla favoriter som kan löpa ut med vänsterkanten på ett fullkomligt hänsynslöst sätt. 

Forwards: Nyman i en fri nr 10 roll. Sead till vänster och aldrig mer på fel planhalva. Saknas en nia. De är ont om nior i svensk fotboll. Linus Hallenius har två år kvar på kontraktet och var väl junior i Giffarna när Norling tränade dem 2004. Räcker det för att få Linus att känna sig som i Sundsvall, d v s att leverera? Jag som följde Linus under två säsonger i Helsingborg säger att det nog är kört, att alla pengarna hamnar i sjön. Det är inte bra med ett omklädningsrum där en av sämst presterande är bland de bäst betalda. 

Carl Björk borde lånas ut igen. Ett namn som borde nämnas är Julian Larsson i Nottingham Forest eftersom Norling har koll på honom. Var i AIK U-19 2019, är en boxspelare men oprövad. Har inte sett honom men borde inte vara oaktuell. Ett annat spännande namn som har allt Pontus Almqvist hade plus en massa internationell rutin är Joel Asoro. Hans karriär är helt stoppat nu – utlånad till Genua och en gång på bänken på en hel, halv säsong. Är man 21 år ska man välja speltid före lönecheck, oavsett vad agenten säger. Dessutom billig med tanke på meriterna och hans ungdom. Borde återstarta karriären i allsvenskan. I Norrköping. 


About this entry