Vaccin och doping OCH Nyårsdagen 2021

Andra chansen. 2020:s bästa förlorare laddar för ett ”uppsamlingsheat”. Läser hoppfulla tidningstexter om alla idrottsevenemang som ska genomföras under året. I stället för förra. Det ska bli OS, EM och en hel massa annat. Ska det? Tänker att det är bra att hålla drömmen vid liv men är det realistiskt att flyga in 15 000 idrottar till Tokyo och låta dem bo och tävla i en liten bubbla? Jag förstår det utifrån idrottarnas behov, publikens drömmar och sponsorernas avtal men är det verkligen klokt – utifrån hur pandemin utvecklar sig? 

Eller kommer alla inblandade vara vaccinerade och därigenom nästan smittfria?  

Går ens alla idrottare med på att vaccineras? Idrottare är ofta egensinniga och en hel del av dem, överraskande många, vill inte ha en massa konstiga saker i kroppen. I England, ett av världens hårdaste drabbade länder med 105 döda per 100 000 invånare (jämfört med Sverige 85), hävdar endast 53% att de tänker vaccinera sig. Eller är de vaccinkritiska endast en utlöpare av Brexit och engelsk självständighetspsykos? 

Samtidigt är idrott en av de få sakar som fungerar och lindrar den smärta som isolering och asocialt beteende skapat. Det enda vi kan vara riktigt säkra på är att Covid-19 ständigt överraskar oss – att den drabbar hårdare och fler än vad både experter och politiker försäkrat oss. Att nästan alla beslut om restriktioner och regler tas alltför sent och är otillräckliga. 

Dessutom regnar det i dag över Köpenhamn.         


About this entry