Vad är en bra räddning?

Bild från CMore

”De 100 bästa räddningarna” är en gravt subjektiv sammanfattning av La Ligas vackraste ögonblick 2020. Ligger på CMore och är totalt värdelöst. Tror jag. Har enbart sett de tre första exemplen men min målvaktssjäl chockas svårt av urvalet. Det är nämligen gjort av någon som helt saknar kompetens vad gäller att värdera målvaktsingripanden. Även om de tre första skulle ha varit platserna nr 100-97 är det hela patetiskt och vore skrattretande ifall det inte hade reflekterat fotbollmedias allmänna okunskap vad gäller målvakters arbetsvillkor.  

Jag skräder inte orden men ifall man tror att en kropp som flyger är synonymt med de bästa och svåraste räddningarna har man fel. Det är snarare tvärtom. Det är lätt att kasta sig – en bra räddning ser sällan spektakulär ut. En bra räddning kan till och med innebära att du är så bra och har så perfekt position i ett givet ögonblick att avslutaren väljer ett alternativ han/hon inte behärskar, och följaktligen missar. 

Programmet börjar med en kille som kastar sig snett bakåt på ett lobbliknande skott. Ser snyggt ut när han tippar bollen över ribban med underbenen högt uppdragna men eftersom det inte finns något enklare rent fysiologiskt än att hoppa rakt upp med kropp och armar så är det en av de allra lättaste paraderna som över huvud taget finns. 

Tvåan är en ordinär utboxning i trafik av av Ter Stegen och sedan följer en blockering av Courtois på ett närskott. Madridspelaren använder två knutna nävar och gör man det lite i sidled måste man vrida så mycket på överkroppen att den följer med och obalans skapas. Ungefär som en alltför våldsam golfsving. Så även om skottet kommer ganska nära så tvingas man släppa kontakten med marken efter att man blockerat.  Man måste ”follow throu”. Men det gör inte räddningen anmärkningsvärt svår eller spektakulär, det är bara det att underbenen lyfter efteråt. Istället är det snabba reflexer och koordination som krävs och Courtois är trots en mellansäsong en av världens tio bästa målvakter.

Det är OK att man inte vet allt om fotboll. Det är naturligtvis också OK att man har olika uppfattningar om estetik och funktion men i fall man producerar och sänder ett närmast officiellt material måste man kunna kräva lite känsla och förståelse för ämnet. 


About this entry