Märklig målvaktssituation i Malmö FF

En ålderstigen målvaktstränare, en skadebenägen förstamålvakt och två f d stora talanger som inte utvecklats som önskats. Där var Malmö FF:s herrlag nyårsafton 2020. 

Det troligt scenario hade, i fall vi generaliserar, inneburit ny målvaktstränare, ny dyr förstemålvakt och en ny mycket erfaren andre- tredjemålvakt. Som komplement till en av antingen Marco Johansson och Mathias Nilsson. 

Låt oss först konstatera att Fedel ska fortsätta. När jag följde hans träningar fick jag intryck av att han var en traditionalist. Hans stora, närmast unika egenskap, är att hans attityd. Fedel är tuff och modig. Ännu vid 60. För de målvakter som tvekar är han antingen en boost eller ett traumatiskt skavsår. Eftersom mod är svårt att lära ut, speciellt av timida, asociala målvaktstränare, är Fedel en stor tillgång för MFF. I fall han numera har bollplank som för in aspekter av målvaktsträning och teknik anno 2021 vet jag inte.   

Johan Dahlin hade varit perfekt om det inte vore för alla skador. Han var topp två i allsvenskan så länge han höll. Marco var övervägande bra, gjorde få misstasg och en del riktiga idiotparader (i positiv bemärkelse). Men han är inte mogen att utmana Johan, som han såg ut hösten, vintern 2020. Mathias har jag inte sett spela. Kan säkert bli habil elitmålvakt men med tanke på var han befunnit sig senaste säsongerna så är han inte en kommande förstemålvakt i MFF. Då borde de i januari 2021 ha kommit betydligt längre i karriären. Marco verkar inte ha utvecklats nämnvärt sedan han stod i allsvenskan för TFF.  

På alla positioner har MFF en i princip lika bra backup som i startelvan. Man har dessutom spelare som Lewicki och Berget som kan spela på fyra, fem olika positioner men gemensamt för de 25-26 som utgör A-lagstruppens utespelare är att på en plats har man inget likvärdigt alternativ. Blott tre man har målvaktshandskar och bara en av dem kan föra MFF vidare i Europa. Som jag skrev i höstas var inte Dahlins skada avgörande för det allsvenska guldet men den påverkade den europeiska exkursionen negativt.   

Kanske borde MFF tänka om. Låna ut Marco, se hur Mathias utvecklas och köpa/hyra en målvakt som kan ta Dahlins plats på i allsvenskan och i Europa – om så behövs. Både Eskelinen och Rinne avslutade sina danska höstsäsonger på bänken. De borde kunna lockas av att eventuellt få spela i Europa, och SM-guld. Kristoffer Nordfeldt är nog på väg hem. Finns andra duktiga och framförallt mer erfarna svenska målvakter som jag rankar högre än Marko i januari 2021.  


About this entry