Kvällspressens sportsliga kvicksand

Aftonbladet sände Zlatans cupmatch. Expressen haussar Östersunds FK:s brott mot regeringens rekommendationer genom att visa deras spanska träningsmatcher. 

Helt fel, tycker jag. Tidningarna förlorar sitt, i teorin, enda berättigande som kritisk röst och fräck kommentator när de både levererar produkten och samtidigt ska granska den helt fri från bojor och spelbolag. De är inte ens speciellt bra på det – varken tekniskt eller kommentatorsmässigt.

Det är som på Teams: de tittar sig själv i röven tack vare en grumlig spegel och säljer det sedan som modern, exklusiv sportjournalistik. Med undantag för just Zlatan blir en dålig produkt inte bättre för att den marknadsförs knattrande av en liten marginell del av media medan resten är knäpptysta. Typ omerta, på dagisnivå.

På sätt och viss liknar det public service-TV:s historiska självmål. De äger vintersporterna i natur och marknadsför dem med alla till stånds stående bud men är närmast patetiska ointressanta när det gäller de stora lagidrotterna. Jag tror dessutom att det här bygger på samma felaktiga tänk. Att sport år 2021 enbart består av livesändningar och spelbolag. Den trio, den journalistiskt stolta treenighet som under 1900-talet totalt dominerade marknaden liknar numera mest en portal med mediokra influensers. Hade de vågat lita på sin journalistik, på ordet och på bilden hade de kunnat var konkurrenskraftiga, även helt utan sändningsrättigheter. Jo, det är sant. Bara för att det är sport måste det inte vara live, och i bild. Bara för det är musik måste det inte vara ljud. Bara för att det är politik måste det inte vara tråkigt, och dödligt formellt på gränsen till odemokratiskt.  

SVT, liksom kvällstidningarna, borde satsa på det enda de är bra på, eller borde vara bra på: kritisk journalistik och bra berättande. Erik Niva har i princip utgjort enda ljuset i ett episkt, och journalistiskt mörker. Nu sjunker AB och Exp. bara allt djupare ned i träsket genom att göra sig beroende av störd streaming och samhällsförtärande spelbolagsmoral.  


About this entry