Handboll – en sport utan undertexter

Sport består av lager. Årtionden eller t o m sekel av utveckling och anpassning till ständigt nya regler och domartolkningar. Framgångsrika länder har en kultur som byggts upp under flera generationer. Både bland män och kvinnor. De bästa klubblagen kommer från de bästa länderna. Där det finns stor publik.  

Så har vi handbollen, en bastard i lagsportfamiljen. Jag gillar ju handboll, handbollsspelare och ledare är ofta ytterst trevliga, talförda typer men det är något fel med själva sporten, och med de som styr utvecklingen. 

Såg VM-invigningen i Kairo. På Viasat. Utan varken undertexter eller kommentatorer. Feta män, huvudsakligen araber, höll tal på arabiska inför cirka 30 andra män i var sin gigantisk fåtölj. Och där bakom en mängd kvinnliga värdinnor i kjol som passade upp. 

Det var dansare med huvudbeklädning och en manlig sångare. Och så mer tal. På ett sätt förstår jag allt samman, utom just vad de sa. På ett annat sätt förstår jag inte varför en sport som fötts (i Danmark) och utvecklats (i Sverige och Tyskland) och leds av Europa blir så fel. Varför sänder en svensk sportkanal något som 99 procent av handbollstittarna inte förstår ett ord av? Var det en slags protest, att avsaknaden av översättning och undertexter var just Robert Perlskog och Claes Hellgrens undertext? 

Det är fantastiskt med två franska tvillingsystrar som domare – bara det är värt mycket cred. Lika mycket som de kroatiska domarna i matchen före är värda kritisk för att de vägrade ta utvisningar på brutala egypter i slutet av matchen. Så tvingades de bara göra det, i sista sekunden, efter att noga ha detaljstuderat det uppenbara regelbrottet på video. Liknade gamla Hockey-VM då Kanada kunde göra precis vad som helst mot de europeiska motståndarna utan straff. Är Egypten handbollens kanadicker – rent fysiskt alltså? 

Qatar värvade 2015 ihop ett lag och tog VM-silver i hemma-VM. Man värvade också en klack från Spanien och fyllde läktarna med övertidsjobbande utländska gästarbetare. Enligt motståndarna värvade man också ett par av domarteamen. 

I vilken annan lagsport skulle det kunna inträffa? Och varför spelas nästan alla mästerskap i antingen arabvärlden eller i Danmark och Sverige? Är det snart dags för Vitryssland att arrangera? Ok, det var ett skämt. Nästa herr-VM går i Sverige 2023, nästnästa går i Danmark 2025.  

Till årets VM har antalet länder utökats från 24 till 32, fast bara med arabiska och afrikanska länder. Till kvartsfinalen i VM tog sig därför Qatar genom att besegra fyra smånationer och sedan förlora mot Kroatien och mot Danmark med nio bollar. Det blev storstryk i kvartsfinalen mot Sverige vilket även det är lite pinsamt. 

Det känns märkligt med en sådan lottning men så är Egypten-VM i handboll en burlesk blandning av pinsamheter och härlig dramatik. Att ta sig till semi i EM är två, tre gånger svårare än att år 2021 jogga sig igenom ett världsmästerskap och plötsligt befinna sig en match från final. 

Det bästa med handbollen är spelarnas fysik. Du måste både vara snabb, och stark, och explosiv. Plus ha bollsinne. Och försvarsspelet ställer stora krav på samarbete och sekundsnabb flexibilitet. Det sämsta med handbollen är att den blir alltför statisk och förutsägbar. Vilket delvis beror på trängseln och att allting är uppbyggt kring spärrar. Kanske hade spelet blivit mer omväxlande och mindre bökigt ifall man bara var fem utespelare? 

I morgon fredag sitter jag klistrad framför båda semifinalerna och hoppas naturligtvis på en svensk-dansk final. Om jag räknat rätt har aldrig Sverige och Danmark möts i en VM-final. Även om det var riktigt nära 1938… 


About this entry