Robin, DeGea och Brexit-effekten i EPL

Jordan Pickford kostade Everton två pinnar häromdagen. Först en riktigt dålig, och omotiverad, utboxning långt från linjen och sedan fumlade han in en ganska enkel boll i momentet efteråt. Intressant psykologiskt att han följde upp ett dåligt beslut med ett riktigt uselt ingripande. Nåja, men dåligt var det med tanke på hans position i Everton och landslaget. Så här skriver The Guardian:

” As Brendan Rodgers, sacked by Liverpool 90 minutes after a Merseyside derby draw, can testify, a 1-1 at Goodison Park can have damaging consequences. The England goalkeeper blundered in front of the watching Gareth Southgate, gifting Youri Tielemans an equaliser and meaning James Rodríguez’s sumptuous strike became a subplot.

A glorious goal was cancelled out by a more fortunate one, but Leicester’s was nevertheless the more positive performance. Yet, wonderful as Rodríguez’s first goal since early October was, Tielemans’s less impressive effort may carry more significance and not merely because it stopped Everton from going above Liverpool. Teed up by Harvey Barnes, he drilled a shot through a crowd of players. Yet it was scarcely headed for the corner of the net and Pickford, who got both hands to it, only managed to push it on to the post and into his net.

“The view of Jordan was not so good,” Carlo Ancelotti insisted. “He can do better but it doesn’t matter.” Southgate may not concur. Pickford is no stranger to errors, though they invariably seem to come in his club’s colours. On a night when Nick Pope produced a brilliant display for Burnley, Pickford’s timing felt particularly poor.

Det borde göra att Robin får nya chanser. Hittills har det blivit 2 ligamatcher, 2 i FA-cupen och en i ”Mjölkcupen”.

Martin Åslund och en engelsk domarkår hånade DeGea för att han släppte in ett hörnmål mot Sheffield United. Solkjear påpekade efteråt att det föregicks av en klar foul och visst, den var ”solklar”. Nr 10 springer in i De Gea bakifrån i samma ögonblick som spanjoren börjat hoppa. Det är väl klart man kommer helt galet ifall man tacklas i luften. En utespelare hade fått frispark alla dagar i veckan, troligtvis även varning på förövaren men här tror jag fördomar och engelsk EU-rasism spelar in. DeGea har ända sedan debuten fått höra att han är en ”soft” spanjor , ”a pouff”, som inte pallar höjdbollar. Och det är detta som domaren, och VAR-rummet, tänker när de ser tacklingen i nedre delen av DeGeas rygg. Han är inte lika tuff som en britt, typ. 

Är det en Brexit-effekt? Troligtvis men det förklarar inte den annars så omdömesfulle Martin Åslunds reaktion?  


About this entry