Handbollens allra heligaste plats

Det ska vara en svensk – till att göra danskarna uppmärksamma på sitt historiska handbollsarv. 

Efter noggranna WIKI-studier anträdde jag och Helle cykelfärden norrut. Från Vesterbro ut till Ordrup gymnasium i Charlottenlund, Gentofte kommun. 12 frusna kilometer senare, plus en liten omväg.  

Först cyklade vi till den lika gamla Ordrup skola ett par hundra meter därifrån men slutligen, efter att ha konsulterat några helt obildade infödingar på deras modersmål, fann vi platsen där handbollen uppfanns – för cirka 123 år sedan.  Som då hette Ordrup skole men nu bytt namn till gymnasium. 

Här saknas såväl minnesmärken som övriga ihågkomster och hyllningar. Det svinrika danska handbollsförbundet verkar skita i sina, och sportens, ursprungliga avkast. Här saknas till och med en handbollsplan. 

Skolan startades 1873 och 1897 uppfann en gymnastiklärare handbollen exakt här. För att det var ett lagspel med boll som inte krävde lika mycket plats som fotbollen. Det var också ett led i den privata skolans radikala utbildningsideologi. Man hade både flickor och pojkar, samtidigt, i klasserna. Man nedprioriterade betygens betydelse och man satsade bland annat på mycket idrott. 

Samme lärare skrev 1906 den första regelboken och här genomfördes också den allra första riktiga matchen. Motståndaren har sin egen uppkomsthistoria. En lärare som hette Nikolaj på Fyn (Nyborg) uppfann 1897 ett spel som han också kallade handboll. Efter några år flyttade han till Helsingör och enligt danska wikipedia är det anledningen till att Hamlets By ( och i viss mån Köpenhamn) var den danska handbollens Mecka i cirka 80 år. Innan Jylland och dess många sponsorpengar tog över. Nu är i princip 95 % av dam och herrelitlagen från Jylland eller Fyn. Då, 1907 möttes Ordrup och Helsingör och hemmalaget Ordrup vann, 21-0. 

Då spelade man utomhus, på fotbollsplan med elva spelare. Alltså lika många engagerade elever men på en mindre yta.  

När vi besöker platsen, samma helg som den historiska VM-finalen, är det minusgrader på båda sidor Sundet. Kanske en sublim hyllning av inomhusidrotten handboll. Att inte enbart finalen men sportens utveckling är Skandinavisk bevisas genom att namnet på sporten är det samma världen över. Enligt svensk wiki är det svenskans handboll som översatts. Enligt den danska motsvarigheten är håndbold det magiska ”urordet”, från Ordrup! 

Oavsett vilken – må bästa land vinna, förhoppningsvis Sverige. 


About this entry