Spagat-räddningarna avgjorde

Den enda lilla skillnaden var världens bäste handbollsspelare. Det är extremt ovanligt att målvakter föräras utmärkelser i konkurrens med utespelare. Niklas Landin utsågs till säsongen 2019/20 års bäste. Han kommer även ta titeln i år. Bland annat för att han avgjorde VM-finalen. Palicka inledde bäst, fick ett litet övertag men så började Landin finna känslan, fick några halvdåliga niometersavslut på sig och i halvtid var målvaktsmatchen jämn. 

Lite överdrivet kan man säga att i andra fanns det enbart en målvakt på planen. Vänsterradikala danska dagstidningen Information hade i lördags en ”intimessä-liknande” text av Malte Tellerup om Landin och det kall en målvakts vardag utgör. Han beskrivs där som ohyggligt vältränad och fruktansvärt analytisk. Speciellt hans splitt, beskrivs. Det var också den spagat-lika rörelse som flera gånger i andra halvlek räddade bollar som vi nästan redan börjat jubla över. 

Han kommer ned väldigt djupt med vilt särade ben och sedan får utsträckta händerna och armar parera avslutet. På avslut från nio meter. Men Niklas Landin plockade också många bollar från sex meter, och ett par straffar. Men grundidén är den samma – att markera revir i en del av målet, fresta motståndaren att avsluta på den tomma delen och sedan, tiondelen före bollen lämnar handen, börja rörelsen mot samma område – den tillsynes övergivna delen av målet. Landin lockar, och hugger som en kobra.  Han gjorde flera parader med ena handflatan, ofta den högra, där han liksom står stilla och bara rör underarmen, eller underbenet.  

Naturligtvis krävs också fantastiska, skitsnabba synapser som genomför reflexerna ett par hundradels sekunder snabbare än konkurrenterna. Jag undrar om han tränar reflexer, och i så fall hur. När jag var ung brukade jag kasta upp en mjuk plastbollen mot taket medan jag låg på rygg på golvet. Sedan skulle jag försöka greppa den så sent som möjligt. Ibland räddade näsan…

Det som gör Niklas Landin till världens bäste målvakt är en rad färdigheter men jag misstänker starkt att hans extremt vältränade kropp är en av hemligheterna. Som att en två meter lång manskropp inte ska kunna gå ned i spagat – rent fysiologiskt. Den kan det. Landin är bäst och Danmark vann rättvist. 

Ps På många sätt liknar Niklas Landin en hockeymålvakt, inte enbart idén att helt stänga av för låga avslut. Just därför tror jag fotbollsmålvakter har mycket att lära av hans teknik och träning. Men det får bli en annan text. 


About this entry