Målvakterna avgör VM-finalen?

Niklas Landin må vara världens bäste handbollsspelare säsongen 2019/2020. Andreas Palicka är kung i VM 2021. I första halvlek mot Frankrike gjorde han några fantastiska fotparader. Framförallt det som man i dansk TV kallade ”Kung Fu-paraden” i sista sekunden av första halvlek. Men den taktiken/tekniken, att lura motståndarna gjorde han också flera gånger innan dess i första halvlek. 

Han lämnar medvetet en liten lucka vid ena stolpen. Så lockar han motståndarna att avsluta där och i samma tiondel som skytten skjuter just i luckan, skjuter Palicka upp en fot. Ofta möts de, foten och bollen. Han gjorde det tidigt i matchen vid första stolpen, ganska lågt. Han gjorde ofantligt högt i sista sekunden.  Han gjorde även andra räddningar på samma sätt. Lämna en lucka, täck andra stolpen med kroppen och kasta upp en fot…

I andra halvlek kom Frankrike nästan i kapp eftersom man de första 15 minuterna avslutade med studs, varje gång, varje skott från sex meter. Långt under Palickas lyfta ben och fötter. Sedan började han stå stilla med benen på vinkelavslut och stoppade dem också. 

Landin har en lite svårare uppgift eftersom många av de nya spelarna är ganska okända. Landin måste ha suttit väldigt många timmar framför videon med avslutsanalytikerna de här två senaste dygnen. Palickas större erfarenhet av de relativt mycket erfarna och välscoutade danska spelarna kan fälla avgörande.

Dagsformen för världens för närvarande två bästa målvakter inte bara kan, det är troligtvis den matchen i matchen som avgör VM-finalen. 


About this entry