Huvudskador och hänsynslösa skånska handbollsderbyn

Jag vägrar tro att skånska handbollsspelare försöker skada motståndarnas målvakter. Ändå…

Ystads IF:s förstemålvakt Niklas Kraft fick en hjärnskakning när en boll på uppvärmningen för en vecka sedan studsade i ribban och sedan i Niklas bakhuvud. 

Några dagar senare var det seriefinal, och derby mot Malmö. YIF ledde borta med 14-9 i paus. Erik Hvenfeldt hade gjort sitt livs match och räddat 55% av skotten. Jag citerar från tränare Oscar Carlén på YIF:s hemsida: 

”Från där vi sitter på bänken blir den väldigt brutal. Östlund får en knuff i tidigt skede, men när han skjuter är han helt ren och när han träffar målvakten mitt i huvudet är det klart det framkallar känslor. Vi har redan en målvakt på listan med hjärnskakning och Erik har ett antal hjärnskakningar sedan tidigare. Det är klart det rör upp känslor, det ska det göra, sa Oscar Carlén till YA.”

Åtta minuter kvar, tredjemålvakten i kassen och Malmö började äta in försprånget. 

”Med 45 sekunder kvar av matchen är ställningen 19-19, då hoppar en ostörd Hampus Jildenbäck in från högersex och drar ett hårt skott rakt i huvudet på Pontus. Först trodde vi att Pontus också var helt däckad, men efter stund kunde han resa sig upp och fortsätta spela de återstående sekunderna. Händelsen resulterade i vars en utvisning för lagen och det blev spel 5 mot 5. Den situationen utnyttjade Malmö genom att göra det som skulle bli matchens sista mål. Direkt efter matchen fick våra två målvakter sina domar av vår läkare; hjärnskakning. Vilket innebär att vi står utan seniormålvakt.”  

Men även Malmö drabbades av samma sak. Från Aftonbladet: 

”Tio minuter in i andra halvlek fick Malmös storspelande målvakt Anton Hellberg ett skott i ansiktet och fick bryta matchen. Då kom veteranen Dan Beutler in igen efter att inlett matchen svagt.

-Jag tänkte att nu är det upp till mig. Nu får jag se till att rädda lite bollar så vi kan vinna den här matchen, säger Beutler till C More efter matchen.

Och som han spelade, 43-åringen.

YIF lyckads bara göra fem mål i andra halvlek”.

YIF:s målvaktstränare Mattias Andersson skrev på Twitter:   

”När ska målvakternas hälsa prioriteras i reglerna? Båda målvakterna i YIF handboll drabbades av hjärnskakning efter skott i huvudet, på frilägen! Respektlöst och farligt. Efterfrågar rött kort på alla skott i huvudet utan kontakt. Det handlar om målvakternas framtid och hälsa!”

Det finns en annan bakgrund och orsak till att jag tycker det är extra angeläget. Jag drabbades själv för exakt en månad sedan av en hjärnskakning.  Föll på vad jag trodde var en isfläck – minns inget av de kommande 30 minuterna. Sedan för tio dagar sedan samma sak, fast nu med Hövding och på barmark – det var den usla gummiblandningen på cykeldäcket från Biltema som blir som is när det är kallt. Jag hade ned cykeln i två snäva kurvor och världen försvann. 

När YIF mötte Lugi i början av december råkade tre YIF-are ut för hjärnskakningar. På 60-talet var det så vanligt att målvakterna fick skott i huvudet att man till slut införde matchstraff på avslut i målvaktens ansikte. Sedan har reglerna nyanserats eftersom man inte längre skadar motståndare med avsikt, i handboll. Trodde jag. Nu känns det som om en regelskärpning är på sin plats. Hjärnskakningar i handboll 2021 är alldeles för vanliga. 

I november 2019 gjorde Alingsås Tidning en enkät med en målvakt i varje handbollsligalag och det visade sig att 10 av 14 hade drabbats av minst en hjärnskakning i karriären. Några hade haft flera, andra hade haft någon lindrig.

I en annan artikel i Aftonbladet utvecklar Mattias Andersson sina tankegångar:

”Det här är inte en vanlig skada. Det är hjärnskador som kan ge men på lång sikt. Det kan få förödande konsekvenser för en målvakts hälsa, inte bara för resten av karriären utan så mycket längre. Det händer alldeles för ofta i handbollen. Hur ska vi ens få ungdomar att vilja stå i mål?

Hjälm och ansiktsskydd är förbjudna enligt IHF:s regler sedan 2005. För några år sedan debatterades huvudskydd i svensk handboll. Men förbudet kvarstod då det inte finns någon forskning som visar att det skyddar huvudet och att ett huvudskydd kan ge en falsk trygghet som gör att målvakter återgår till spel för tidigt.

Jag tycker att man ska få spela med ett förstärkt pannband som man får göra i Danmark. Det handlar alltså inte om någon ”hjälm”, säger Andersson.

Varför har vi fler hjärnskakningar nu – var det färre skott i huvudet förr, skjuter man hårdare nu för tiden eller är man mer uppmärksam på hjärnskakningar i dag?

Jag tror det är en mix av det där. Tempot är högre i dag och utespelarnas tillslag rappare, vilket ger en annan utväxling. Sedan är man mer uppmärksam på hjärnskakningar i dag. Jag tror till exempel inte att man för tio år sedan hade tittat närmare på Encrantz smäll i går. Men jag tycker också att det fanns en annan hederskodex förr. Man träffade inte målvakten i huvudet lika ofta. Klart att det hände då också men det är för ofta och för mycket nu.”

Med fem omgångar kvar av grundserien står Malmö och Ystad på lika många poäng. Malmö har aldrig vunnit grundserien medan det är 29 år sedan Ystads IF lyckades med det. 

Länk till Aftonbladets text: 

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/kRp2Mj/fanns-en-annan-hederskodex-forr


About this entry