Bakom Allison Beckers misstag – Klopps misslyckande ansvarsfördelning

Säsongen är i det närmaste över och det är Liverpoolmålvaktens fel. Tycker vissa. Jag tycker det i första hand är Evertonmålvaktens fel. Jordan Pickfords vansinniga knäkapning på Van Dijk var början på Horror-säsongen. Den trasiga ledbanden trasade även sönder backlinjen, sedan lagets defensiva självförtroendet, sedan det offensiva och allra sist oresonliga resultaten.   

Oförmågan att göra mål, förlusterna på Anfield mot Burnley och Brighton följdes upp av 1-3 mot Leicester och 1-4 mot Man City.  Pool ledde båda kamperna. När baklängesmålen kom sviktade nerverna, sedan dog självförtroendet. 

Mot Leicester kastade Klopp in en nyköpt, oerfaren 20-årig turkisk mittback som sprang på Allison Becker när denne skulle rensa. Allison ville ta ansvar för försvaret, visa alla att han är solid och trygg. Så blir han nedsprungen av sin egen desorienterade, bolltittande ungturk. Allison har varit där förr, målvakter gör sånt här nuförtiden men Allison gör det mer ofta och inte alldeles klockrent heller. Vi minns Marko Johansson, vi minns många världsmålvakter vars överilade, överambitiösa utrusningar kostat poäng och titlar senaste halvåret. Jag har sett Neuer göra det, ter Stegen, Ederson med flera. Dock inte Lloris. Lloris lämnar i princip aldrig linjen, väljer aldrig att attackera och utmana avslutaren vilket också orsakar en del poängtapp och, högst illusoriska, titlar. 

En del av skulden bör även läggas på Coach Klopp himself. I många säsonger hade Liverpool två halvbra målvakter som konkurrerade. Klopp valde att satsa på Allison och en ung irländare som reserv. En reserv som vad de två matcherna avslöjat ser ut att hålla samma klass som en svensk superettankeeper. Det innebar att Allisons ansvar ökade än mer. Everton, för att nu börja där vi slutade, har noterat säsongens bästa resultat nu när Robin Olsen tagit över handskarna för den skadade Jordan Pickford. Evertons backlinje är inte ett under av stabilitet men de litar fullständigt på sin erfarne, trygge och solide andremålvakt.  

Klopp borde begrunda det faktum att han har skapat en situation med en nervös förstemålvakt med ryggen mot nätet som tvingar sig själv att hela tiden ta allt större risker, lömskt förklädda till ansvar i en desperat defensiv, titelförsvarande terräng.   

Alltså borde Klopp till sommarens transferfönster satsa på en stabil andremålvakt i 100 miljonersklassen som kan både utmana och avlasta. Finns ett par åtta, tio bra namn. Robin är definitivt ett av dem – ifall nu inte Spurs köper honom. 


About this entry