Rikard Norlings rebus: vem värvade vem, och varför?

Jag tyckte Hunt borde börjat planera Jens avsked redan i juli. När jag nu ser resterna av IFK Norrköpings och deras nyförvärv för första gången får jag intrycket av att det är Jens nyförvärv – att det är spelare han gillade men som jag inte tror Rikard Norling är lika entusiastisk över. Var det tänkt att Jens skulle fortsätta 2021 men så omkullkastade Helsingborgs IF allt i början av december, Fick Hunt förfärligt kalla fötter och gjorde en helomvändning?

Rikard har jag följt noga sedan han var tränare för Gif Sundsvall och jag var ST-sportens man i Sydsverige. När han gick till AIK gick jag till DN. När han tog över Malmö minns jag hans första match – en somrig träningsmatch mot Elfsborg där jag och Orrenius var de enda journalisterna. Hans första tävlingsmatch i FK, mot Giffarna, förstördes efter 20 min av den galna tacklingen på Kevin Álvarez. Utvisningen var solklar. U-19-landslagsspelaren Paya Pichkah lämnade sina lagkamrater i en taskig situation. Tre minuter senare kom 1-0, det blev 2-0 kunde blivit 6-0. Fick en stark känsla av att Sead Haksabanovichs agent sagt till honom att göra mål. För målet kom på fjärde avslutet – fler än han hade under nästan hela förra säsongen. På 25 min. Han ville göra fler, gjorde ett till, borde gjort två, tre till.   

3-4-3 blev 5-3-2 defensivt. Kanske funkar – backlinjen sattes på få prov. Telo är en helt OK defensiv wingback. Mindre lyckad offensivt men. Vad jag kommer minnas av Telo, för vi lär väl inte se alltför mycket av honom under säsongen, är skarvningen till Sead. Första tillslaget vid sidlinjen, trängd i ryggen – 20 meter, hög och vacker som en regnbåge vilken sökte sig ned till Seads fötter.  

Valde i övrigt att titta lite närmare på de nya spelarna. Istället för den rätt intetsägande fortsättningen på matchen. 

Oscar Jansson – snabbt ute på Hallenius/Engbloms dubbelavslut. Inte så mycket mer att göra. Trygg. Det är ett bra betyg. 

Kevin Álvarez – känns som nykomling eftersom han aldrig får spela. Hur många tillslag med vänsterfot? Enbent, slarvig – inte allsvensk klass men bra att han får chansen. Märkligt att IFK behållit honom. 

Samuel Adegbenro är 25 år man har en kropp och spelar som om han var 30. Center i en tremannaanfall resulterade i ett par avslut, alla av hemåtpass-kvalité. Därimellan några tvåfotare, väggpass och löpningar, mot sidlinjerna. Driver helst bollen med insidan av foten vilket gör löpsteget med boll väldigt ”konstigt”. Kraftig;  vilket får en att misstänka att han är center trots att han har gjort nästan alla matcher i Trondheim som ytter. Vilket förklarar varför han sprang så konstigt. Ändå märkligt. Han måste ju vara köpt för nr nio-rollen. De 16 miljoner RBK investerat fick de knappast tillbaka nu. 16 miljoner köper man målgörare för och så visade det sig att han inte kunde göra mål. Överhuvudtaget. I Rosenborg. Behöver se mer av honom men potentialen finns där nog nånstans. Kan Rickard plocka fram den? Spännande.  

Marco Lund – började med tre hemåtpass. Det känns tryggt. Kylskåpslik. Lite långsam? Alltför mycket bacon?  Inte provad. 

Dino Salihovic – Fantastiskt självförtroende. Att tunnla djupt på egen planhalva i början av första tävlingsmatchen kanske kommer återspegla hans karriär? Jag blev nästan skräckslagen. Nu är han nyss fyllda 18 år och vill ha mycket boll. Även en del andra beslut var minde lyckade men kul att se. Blir troligtvis något litet inhopp i allsvenskan när IBJ vilar. Mot allsvenskans sämre lag. 

Victor Agardius – har följt hans karriär ändå från början i Kristianstad och MAIF. Delade alltid plats med KB på Strandvallen. Då var han närmast anorextisk. Vet inte riktigt vad han gör här? Troligtvis är det Jens värvning och tänkt som vänsterback. Är han bättre än Telo? Nja, snabbare och lite mindre dålig som närkampsspelare men sämre med boll. De två liknar varandra mycket, den främste likheten är väl dock att de är väldigt olika Krogh Gerson och Binaku. Men det räcker väl inte riktigt till som motiv för en plats i startelvan? 

I rest my case! 


About this entry