Spikar revolutionerar friidrottsvärlden

Liksom spikarna på kyrkdörren i Wittenberg förändrade kristendomen förändrar nu, 504 år senare, spikarna under löparskorna friidrotten. Reformationen gjorde upp med Roms bigotta Guds-bedrägerier. Spikarna under bland annat Nike Air Zoom Victory reformerar löparrekorden. Sedan spikarna blev ”Gefundenes fressen” för några månader sedan har mängder med världsrekord tvingats skrivas om. Männens 5000 och 10 000 meter. Kvinnors 5000 och inte minst Martin Engholms 29 år gamla svenska rekord på 800 meter inomhus. Det skrevs dock inget om ”superspikarna” i svenska tidningar vid det tillfället. 

De kätterska spikarna är lite bredare, lättare och absorberar en del av den stöt löparen får vid fotisättningen och som fortplantar sig genom kroppen. Att slippa bearbeta stöten frigör energi åt annat som musklerna, leder, skelett och hjärna nog hellre sysslar med. Experter hävdar att energiomfördelningen/förbättringen kan göra sig om så mycket som 1-1,5 procent, eller mellan 1 och 4 sekunder. På 1500 meter. Det är 15 meters skillnad vilket är en evighetslång sträcka i elitsammanhang. 

Räkna med att nästan alla löparrekord över 200 meter kommer krossas i OS i sommar. Ifall det nu blir OS alltså. 


About this entry