Svenska målvakter och underlägsenhet

F d reservmålvakten i HIF Andreas Linde tog Molde till åttondelsfinal. I Europa League. Tyska Hoffenheim hade 26 avslut, Molde hade 3, varv två på mål och båda gick in. 

Förra säsongen tog Karl Johan Johnsson FC Köpenhamn till kvartsfinal. Mot Manchester United räddade han allting på ett helt makalöst sätt men kunde inte stoppas Bruno Fernandez straff. Nu Molde. Till Sveriges och MFF:s försvar ska sägas att Granada slog ut Napoli i kväll. Men Djurgården då? Och Hammarby och Häcken?

MFF var överlägset Västerås i helgen men kunde inte göra mål. HIF hade massor av upplagda målchanser mot ett Division 2 lag men missade målet helt och hållet. Två nickar mot tomt mål gick över och den andra bort mot hörnflaggan. Två helger i rad har jag sett Brighton vinna avsluten med 26-1 och 26-3 men bara ta en enda poäng mot Aston Villa och Crystal Palace. I söndags spelade Barça ut Cadiz och borde gjort fem mål men lyckades bara göra mål på en straff, av Messi. Sedan kvitterade Cadiz i 89:e. På straff. Såg till och med FCK skapa massor av chanser mot Lyngby men tvingas nöja sig med 2-2.

Min slutsats – förutom att Sverige har bra målvakter, förutom kanske just i Sverige – är att det blir allt svårare att göra mål. I takt med att fotbollen blir allt mer fysisk blir det lättare att försvara och svårare att göra mål. Själva bollen spelar emellanåt inte längre huvudrollen – det gör fysiken. Trinçao heter en unga portugis i Barça som är värderad till en miljard kronor. Han är en dribbler, en sublim bollkonstnär med krulligt hår och tunn mustasch. Han ser ut som en bohemisk konstnär från slutet av 1800-talet. Han jätteduktig med boll. Han målar aldrig. Han kommer ingenstans med för stora försvarare krympor ytor och tacklar bort honom. 

Vad man ska göra åt detta? Ingen aning. Jo man kunde bli mer konsekvent med fasthållningar och tröjdrag. Men är det den vägen vi vill gå – allt mer VAR? Tveksamt. 


About this entry