Utvisade lagkaptener

Det får inte ske – att förebilden och ledaren överger sin flock. Samtidigt är det han som ska initiera och övertydligt markera viljan av vinna. För Anders Christiansen och hans stora vinnarskalle betyder det problem. Speciellt som motståndarna vet att han är lätt att provocera. De drar, de skaver, de snackar. 

Att han åkte ut i går var i första hand orsakat domare Bojan Pandzic och dennes genuint dåliga spelförståelse. Men det var inte Bojans, eller Anders fel, att MFF åkte ur Svenska Cupen och gjorde försäsongsfiasko. Allsvenskt guld och avancemang till gruppspel i Europa kompenserar det. Två inhemska guld hade kunnat väga lika tungt som Europa. Nu måste  Jon Dahl Tomasson prestera – annars ryker han.

MFF:s egentliga problem ligger högre upp i organisationen. Jag vägrar tro att en före detta boxspelare i världsklass som huvudtränare accepterar en trupp som saknar en riktig boxspelare. Makten i Malmö FF ligger alltför långt från planen, de avgörande besluten fattas av ledare som tillhört klubben hela sitt liv. Det är ofta men inte alltid en tillgång. När vänskap är viktigare än vinster måste man bryta ned och göra om. En makeover. Det är inte lätt när de endast är resultaten som talar emot. Och obstinata utländska tränare. Men är man MFF-ledare och förebild är det svårt att se sig själv lämna det man betraktar som sin flock och nav i livet. Hur kan man frivilligt bryta en relation byggd på kärlek och fotboll?

Jag tror av samma anledning att unga, eget fostrade spelare får alltför många chanser i förhållande till vad de presterar. Som Marko Johansson och Erdal Rakip. För att nu inte nämna Franz Brorsson. Ifall Rakip hade en tiondel av sin lagkaptens vinnarinstinkt och inte enbart fokuserat på sin egen teknik så hade han platsat i MFF:s startelva 2021. Ifall Brorsson fokuserat på att utveckla sin teknik och spelförståelse och inte enbart spelat på vilja och vinnarinstinkt hade han kunnat vara en bra mittback på bänken för MFF 2021.  

Målskytten är Franz markering. Knudsen har tagit den andre spealre och Franz är sen och klumpig i sin sidledsförflyttning. Det tar helt enkelt alltför lång tid för honom att förtå risken och eliminera den. 

Marko är ung. Och målvakt. Ja, en reservmålvakt som alltmer verkar vara en ordinarie men inte ordinär lösning. Marko och målet han släpper in bör få en egen text men låt mig säga så här. Johan Dahlin hade inte lika lättvindigt och obekymrat låtit den bollen passera. 

Det andre utvisade föredömet var Hamburger SV lagkapten. Strax före tilläggstid. I frustration över att lillebror St Pauli tagit ledningen i 88.e minuten och nu försökte fördröja ett inkast så knuffade och sparkade han en motståndare. Domaren upptäckte bara knuffen och varnade. VAR skipade rättvisa.  Tim Leboild anses nog vara ett föredöme för HSV-svansen, speciellt idag. Inte lika säker på att tränare Daniel Thioune tycker likadant.         


About this entry