Tänker Zlatan bli politiker?

Det var ett politiskt uttalande – det att idrottsmän som LeBron James inte ska uttala sig om politik. LeBron har inte bara investerat stort i att promota storstadscykling. Han arrangerade flera projekt för att få fattiga att rösta och påverka deras livssituation. En del av äran att Trump försvann ska basketstjärnan ha.  

Varför Zlatan plötsligt börjar dissa folk på ett helt nytt fält kan ha tre förklaringar. 

  1. Är det en tillfällighet att världens mest vältränade 39-årige fotbollsspelare dissar världen mest vältränade 37-årige basketspelare?  Som båda har stora affärsintressen i Los Angeles?
  1. Zlatan behöver rubriker som Greta behöver en mikrofon. De har något att säga och behöver hjälp med att formulera det och kommunicera det. Men det är samma engagemang. Greta vad gäller klimatet och Zlatan vad gäller Zlatan. 
  1. Uttalandet är i sig motsägelsefullt. Finns det en värld utanför politiken? Är inte allting politik?  I en tid då Trump och andra utnyttjar idrotten samtidigt som alla stora mästerskap genomförs i totalitära länder – fast hockey-VM flyttades slutligen bort från Vitryssland – vad är inte politik? Vänd på Zlatans resonemang. Han gör reklam för allt från spelsyndikat till mat och bilar: vad vet han om de här sakerna? Eller menar Zlatan att han kan råda folk vilken bil de ska köpa men inte att de ska gå och rösta?  Jag tror Zlatan börjar kratta för en karriär som högerpolitiker – fast kan han verkligen göra den i Sverige? Det är väl alldeles för litet för honom? Eller kommer han ut ur omklädningsrummet som hängiven, nyfrälst kristdemokrat? Liksom Marcus Birro försökte? Kanske söker Zlatan bara efter en scen, en maktfull plattform där han kan föra ut sitt budskap, ”efter idrotten”?  

About this entry