Trögstartade IFK Göteborg

Spännande med en klar idé, som genomförs. Intressant att klubben med en av landets bästa akademier satsar på gamla spelare. Benjamin Nygren var 17 år, Pontus Dahlberg 19.  20-årige nigerianen Yusuf hade ett mellanår 2020 men är kanske hela seriens mest talangfyllde innermittfältare. Jesper Tollisson har precis fyllt 18. Noah Alexandersson är 19. Plus då en åtta, nio f d stjärnor i olika stadier av fysiskt förfall, och så Simon Thern förstås. Platsar han över huvud taget till sommaren när han ska dela boll med Tobias Sana och Yusuf? Tveksamt. Simon och Sina har inte enbart identisk bakgrund, de spelar likadant men 2020 var Sana bättre. Och Yusuf är minst en nivå än högre.

En trupp med den ”U-31-profilen” kommer aldrig leverera i mars månad. Därför är jag supersäker på en IFK-triumf i eftermiddag. Norling är dessutom en bra cuptränare. Men i huvudsak bygger dagens optimism på att motståndarnas unga spelare har svårt med försäsonger och gamla spelare har inte växlat upp än. 

Anestis, som kanske inte står i dag utan istället den ojämne Ole S, är inte bekväm med en trebackslinje. Han är en av världens längsta linjemålvakter och där är också förklaringen till att han hamnade på den europeiska toppfotbollens träningsplan. En trebackslinje med Erlingmark, Bjersmyr och Calle Johansson är super med ett stort frågetecken. Är snabbheten där? Krävs extra mycket av den varan när keepern parkerar på linjen. 

Här finns tre gamla grovt ärrade balansspelare varav varken Wernbloom eller Eriksson hinner med i allsvenskan. Av 2020 att döma. Relativa ungtuppen Jakob Johansson kan bli fantastisk. Kompletterad av konstruktiva kamrater som Thern, Yusuf och Sana. Robin Söder är extremt duktig men lätt handikappad. Marcus Berg är fortfarande i landslagsklass men hans allsvenska återuppståndelse dröjer. Ska 35-årige Oscar Wendt spela wingback? Tror inte det. Och Kolbeinn som jag trodde var frisk och kunde göra 15 mål för AIK. Vad gör han här ifall han inte lyckats rehabba bort de skador som förra säsongen verkade totalt kroniska?

Gustav Norlin är en härlig typ som liknar sportchefens lillebror Alexander med sina långa ben och aviga, men läckra bollkontroll. Men vill han spela wingback? Och hur stor tillgång för lagmoralen blir en Hosam Aiesh som inte får lira? Dribblingskungen är inte den förre högerbacken till tränares favospelare, direkt. 

Till hösten är säkert Blåvitt topp 6 men inte nu. Tippar 2-0. Fast Robin Söder nätar nog också. 2-1.  


About this entry