Basketrasismen

NBA hade Black History Month hela februari. Ett utmärkt exempel på vad elitidrotten kan göra för att skapa ett bättre samhälle. Just nu fokuserar NBA-coachernas intresseorganisation (ledd av Dallas vite headcoach Rick Carlisle) och andra intressenter på bristen av ”headcoacher” med afroamerikansk bakgrund. För majoriteten av spelarna och de assisterande coacherna har det ursprunget, har ickevit hudfärg. Det är en bra fråga riktad mot makthavarna det vill säga ägarna och sportdirektörerna – samma fråga kunde gälla europeiska coacher som inte är sämre coacher men ännu har det inte existerat en enda headcoach som inte varit amerikan, eller kanadensare.  

För mig är det här ett av flera exempel på den moraliska sanering som pågår post-Trump. Men ingen har ifrågasatt den rasism vars offer är ligans bäste spelare. De senaste två säsongernas MVP, Giannis Antetokounmpo, är född i Aten av afrikanska immigranter. Han är alltså inte afroamerikan, inte vit, inte europé – enligt rasisternas definition. Så de kallar honom ”The Greek Freak”. Det är ett väldigt föraktfullt, respektlöst smeknamn synonymt med bland annat ovanlig, abnorm, asocial och monster. Att kalla någon ”freak” är självklart djupt nedlåtande. Ändå används det överallt i media, av alla sorters amerikaner, oavsett hudfärg. Ingen verkar bry sig, inte ens vanligtvis vindkänsliga europeiska anti-rasister och basketvänner. I söndags blev ”The Greek Freak” utnämnd till All Star-matchens bäste spelare. 

Att rasismen är institutionaliserad även i NBA kan också utläsas av det faktum att endast en annan spelare som fått helgens utmärkelse de senaste 28 åren har varit draftad sämre än femma. Det betyder att i princip alltid är talangen scoutad och rättvist bedömd redan när de kommande megastjärnorna tar steget in i ligan. Så har vi då undantaget – 14 spelare ansågs ha mer talang än Giannis i draften 2013. Eller fanns det något annat, som inte har med basket att göra, som fick klubbarna före Milwaukee Bucks att ta fel på just hans talang? Var det ursprung, hudfärg, nationalitet e t c som fick NBA-klubbarna att istället satsa på Anthony Bennet, Victor Oladipo, Otto Porter Jr, Cody Zeller, Alex Len, Ben McLemore e t c? Notabelt är att den ende andre spelaren av de 60 som draftades då och blivit en riktig stjärna är fransmannen Rudy Gobert som valdes 27:a av Denver men omedelbart släpptes till Utah Jazz. Där är han kvar, trogen klubben han kom till istället för att ständigt byta klubb och tjäna några 100 miljoner kronor mer. 

Ps Giannis tecknade ett nytt kontrakt med Bucks i vintras.  


About this entry