VAR-kaos och kalasmål

Kan VAR-domarna bara användas åt ett domslut per incident? Frågan känns frustrerande aktuell sedan Huesca fått en straff mot Barça sent i går kväll. Det var under inga omständigheter straff – medan VAR konstaterade att den förfördelade var ett ”par pixlar onside”. Det är ett slags fotbollsjuridiskt haveri till förmån för meningslös millimeterrättvisa. 

Forwarden sprang snett mot bollen som spelats in lågt från kanten. Ter Stegen är nära, gör sig stor och låg. Han kastar också ut vänster arm ifall motståndaren försöker skarva in bollen vid första stolpen. Det gör anfallaren inte, han verkar missa bollen helt som rullar utanför bortre stolpen. Men anfallaren springer också in i den arm som Ter Stegen kastat ut. Det har ingen som helst betydelse för spelet – bollen är på väg att rulla över kortlinjen 8-10 meter därifrån men Ter Stegen har fällt ut en arm och motståndaren faller handlöst över den. 

Det är ett fullkomligt absurt domslut – speciellt som repriserna varvas med konstaterandet och de dragna linjerna visar att det var onside – vilket inte går att upptäcka på skärmen men säkert är korrekt. Fast ändå så fel. 

Då har redan Messi och Greizmann gjort var sitt drömmål – två hårda skott från 20 meter upp i samma stumma kryss. Messi ruskigt skruvade fullträff tar t o m i kryssribban och studsar ned. Det är så vackert det överhuvudtaget går att göra samtidigt som den estetiska och emotionella upplevelsen fläckas av idioterna till rättskipare. Det vackra vs VAR. 

Matchen avgörs av ett unikt Barcelonamål. En hörna där Mingueza nickar hårt ned i marken och in – sådana mål har inte Barca gjort sedan Puyols era. 

Fotboll är märkligt. Trots allt fusk och alla halvt hopplösa försök till renare spel: fotboll fortsätter vara så emotionellt, estetiskt och frustrerande orättvist. 


About this entry