VAR-skandalen och partiska, polska domare

Ogillar domare Paweł Raczkowski norrmän? Eller den blå tröjfärgen, eller Molde som stad? Letar desperat förklaringar till polackens agerande förra torsdagen (ligger fortfarande i Discovery/Eurosports EL-arkiv). Pawel är inte helt lätt begripa sig på: ”Vafför gör han på detta viset”?

Det är ju inte frågan om att han är skymd, de assisterande har fel vinkel och VAR inte är på plats. Pawel står nära, VAR ser allt. Ändå. Pawel är utan tvekan partisk, men varför?

Att en domare i Europa Leagues åttondelsfinal skulle vara mutad och köpt är förstås fullkomligt omöjligt och en horribel tanke. Att dessutom en så hederlig klubb som Granada, ägt av den kinesiske affärsmannen som specialiserat sig på att köpa och sälja kända klubbar som förknippas med ekonomisk brottslighet, skulle ägna sig åt uppgjorda matcher förefaller lika så det totalt orimligt. 

Jättedödarna Molde (med Magnus Wolf Eikrem i en fri, formidabel mittfältsroll) som tog sig an spanska krisklubben Granada och domare gav vid ställningen 1-0 två snabba, mycket tveksamma gula till en och samme norrman. I 69:e och 72:a minuten. Först en stämpling som snarare är att motståndaren hinner sätta en fot under Ellingens egen fot och sedan en ren och snygg glidtackling där Ellingsen inte ens efter att han skjutit bort bollen träffar spanjoren. Men granadaspelaren hoppar, slänger sig och skriker. Pawel står tre meter därifrån, omringas av Granadaspelare och tvekar inte. 

Det är en av de solklaraste ”domarmisstag” jag sett de senaste åren. Pawel följer sedan upp sin strategi med att tio minuter senare vinka bort en lika ”blåhimmel-ren” straff för norrmännen, förutom en klar VAR-hands fem minuter tidigare som inte heller bedöms som regelvidrig. 

Sammantaget råder det ingen tvekan om att Pawel ville norrmännen skulle förlora. Men VAR då, frågar ni kanske. Jo VAR-domare är Pawels kompis Pawel (Gil) och assisterande VAR-domaren är en annan polack, Tomasz Kwiatkowski. Idén med VAR måste vara rättvisa, på plandomarens bekostnad. VAR är en hjälp men ifall domaren vägrar hjälp så är VAR meningslös. Lika motsägelsefullt är det att låta VAR skötas av plandomarens kompisar. Är det troligt att de går in och påtalar sin vän och polske kollegas misstag? Är de troligt att de försöker korrigera sin kompis?

Jag vet inte varför UEFA gör så här. Med tanke på den genomhederlighet och transparanta tänk som alltid präglat organisationens arbete är det naturligtvis otänkbart att systemet med domarkompisar i VAR-rummet bland annat kan härledas till det olyckliga faktum att det underlättar mutor och främjar orättvisa. Det bara måste finnas någon annan förklaring. Som att polska domare bara pratar polska, eller att det blir billigare för den så fattiga fotbollsorganisationen…  

Få saker hade gjort mig gladare idag än att Molde belönades med en hederlig domargrupp, vände 2-0-underläget, slog ut Granada och upprepade FCK:s bragd från förra säsongen.   

Ps Granada slog ut Malmö FF tidigt i höstas. Det var helt OK, domarjuridiskt fast frågan är ifall MFF hade kunnat vinna annat än i teorin?


About this entry